Política
Foto: | Europa Press
Codi Penal

Objectiu de reformar la malversació: eliminar el canvi del PP després del 9-N

Foto: | Europa Press

Un cop derogat el delicte de sedició, el proper pas de l'agenda de la desjudicialització és la modificació de la malversació. Esquerra té previst presentar una esmena en aquest sentit durant la tramitació al Congrés de la reforma del Codi Penal. 

Per què és important? Molts dels encausats pel referèndum de l'1-O han estat acusats o condemnats per malversació, un delicte que també implica penes de presó. 

Qui?

  • Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa van ser condemnats per malversació en el judici de l'1-O.
  • També Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan acusats d'aquest delicte.
  • I ho estan també els exalts càrrecs del Govern de Puigdemont i Junqueras, que encara estan pendents de judici.

D'on venim? El delicte de malversació s'ha utilitzat habitualment en casos relacionats amb la corrupció. Tot i això, l'any 2015 el PP va introduir una modificació que, justament, buscava perseguir l'independentisme després de la consulta del 9-N. 

  • Els populars van aprofitar la majoria absoluta de la qual gaudien l'any 2015 per modificar el delicte de malversació. A més de l'apropiació indeguda, s'hi va introduir un nou supòsit: l'administració deslleial. 
  • És a dir, des del 2015 no només es condemna el que entendríem com embutxacar-se diners, sinó també es considera malversació destinar-los a una activitat que es consideri il·lícita. Per exemple: un referèndum d'independència. 

Background: Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van ser condemnats per desobediència per haver organitzat la consulta del 9 de novembre. No se'ls hi va poder aplicar el delicte de malversació i, per tant, no van anar a la presó, perquè els fets van passar abans de la modificació. 

  • En canvi, al judici de l'1 d'octubre sí que es va poder aplicar aquest delicte. Junqueras, Romeva, Turull i Bassa van ser condemnats a presó per sedició i per malversació. La sentència no distingeix quants anys de presó i inhabilitació els va imposar per cada delicte. 

Què sabem? Esquerra té previst modificar el delicte de malversació a través del tràmit d'esmenes a la proposta de modificació del Codi Penal que el PSOE i Podemos han entrat a tràmit al Congrés. 

  • Des del govern espanyol s'han mostrat oberts a aquesta modificació. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha defensat aquest dilluns que la regulació del delicte de malversació és "molt desigual" perquè "no és el mateix un corrupte que s'emporta els diners a la seva butxaca que el que no".
  • Tot i això, els comuns avisen que s'hauran de buscar "equilibris" per evitar que se'n puguin beneficiar corruptes. Podemos podria sumar-se a la proposta d'ERC o presentar la seva pròpia esmena.

Tot i això: De moment, els republicans eviten ensenyar les seves cartes i no aclareixen en quins termes estan negociant aquesta modificació del delicte de malversació. Consideren que podria perjudicar les converses.

Previsió: L'objectiu és que la reforma del Codi Penal estigui aprovada abans d'acabar l'any.

Categoria: Política