Política
Foto: | ACN
Derogació de la sedició

Els comuns avisen que la reforma de la malversació no pot beneficiar corruptes

Foto: | ACN

Els comuns s'obren a modificar el delicte de malversació del Codi Penal, tal com demana Esquerra i sembla que estaria disposat el PSOE, però avisen que caldran "equilibris" perquè no acabi beneficiant a acusats per corrupció. 

D'on venim? El delicte de malversació va ser modificat l'any 2015 pel PP, justament per poder incloure casos com la consulta del 9-N.

  • ERC aposta per modificar aquest punt i que no pugui haver-hi malversació si no hi ha enriquiment.

Què sabem? Segons ha explicat el portaveu dels comuns, Joan Mena, estan "estudiant el marc legal" i que quan tinguin "una proposta la faran pública". 

  • També ha obert la porta a presentar esmenes sobre la modificació del delicte de desordres públics agreujats, després que des d'alguns sectors i determinats experts penalistes hagin apuntat que pot perjudicar activistes i moviments socials.

Context: El delicte de sedició serà eliminat del Codi Penal, però es modificarà també el de desordre públics agreujats, que inclourà "actes de violència o intimidació".

  • Per alguns sectors, la proposta "amplia perillosament" el delicte de desordres públics perquè s'incorpora el concepte "intimidació". Creuen que els jutges podran fer una interpretació més àmplia d'uns mateixos fets. 

Per altra banda, ha criticat a Junts per Catalunya per carregar contra l'acord per modificar el Codi Penal. 

  • Mena ha assegurat que és una "reforma bona per Catalunya" i que rebutjar-la "és posar-se al costat de Feijóo i d'Abascal". 
  • Tot i això, ha dit que no el sorprèn que Junts estigui "en contra de destensar la situació" 

Per últim: El portaveu dels comuns també ha aprofitat la roda de premsa d'aquest dilluns per exigir al president Pere Aragonès que obri ja la negociació pels pressupostos catalans. 

  • "Cada dia sense negociació és un dia més de pròrroga pels catalans i les catalanes".

Background: El Govern va obrir fa dues setmanes una roda de contactes amb els grups on hi va incloure el PSC, Junts, els comuns i la CUP -que se'n va despenjar-. Fins al dia d'avui no hi ha hagut més trobades.

Categoria: Política