Política
Votació al ple del Parlament
Foto: Votació al ple del Parlament | Mariona Puig / ACN
Catalangate

El Parlament reclama a Europa la prohibició de Pegasus

Votació al ple del Parlament
Foto: Votació al ple del Parlament | Mariona Puig / ACN

El Parlament reclama a l'Eurocambra la prohibició del sistema d'espionatge Pegasusu i d'altres similars a la Unió Europea.

Per què és important? Aquest programa d'espionatge israelià s'ha utilitzat per espiar diversos dirigents independentistes, entre ells Pere Aragonès.

Què sabem? Aquest dimecres, la cambra catalana ha aprovat una resolució proposada per ERC, JxCat, CUP i comuns que insta el Parlament Europeu a demanar a la Comissió Europea una proposta legislativa en aquest sentit.

  • A més, el Parlament també demana que tres disputats puguin participar en l'audiència del 29 de novembre a la comissió d'investigació de l'Eurocambra encarregada d'examinar l'ús de Pegasus, en relació amb l'Estat espanyol i el 'Catalangate'.
  • Els impulsors han lamentat que la petició no hagi comptat amb més suports "demòcrates".

A més: El PSC, el PP, Cs i Vox hi han votat en contra. Els socialistes han argumentat que el Parlament no hauria de donar "instruccions" a l'Eurocambra i veuen la iniciativa com "una falta de respecte institucional" perquè intenta "polititzar" la comissió de Pegasus a l'Eurocambra.

D'on venim? Esquerra, Junts, la CUP i els comuns volien que el Parlament demanés a l'Eurocambra la "prohibició total i immediata" de Pegasus a tota la UE. 

  • Demanaven "mecanismes de control i sanció als estats que permeten la producció i comercialització d'aquest tipus d'spyware".