Política
Pere Aragonès, president de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat | ACN
Negociació

Estira-i-arronsa pels pressupostos: PSC i Junts reclamen més informació al Govern

Pere Aragonès, president de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat | ACN

El Govern ha fet arribar a PSC, Junts i els comuns un document amb 12 propostes per negociar els pressupostos. Això, però, no ha aturat l'estira-i-arronsa amb els socialistes i Junts, que continuen demanant més informació.

Per què és important? A un mes i una setmana per acabar l'any, l'executiu encara no té lligats els suports per aprovar els comptes. La negociació avança amb els comuns, però el suport de Junts o el PSC és imprescindible perquè tirin endavant.

Situació actual: Fa uns dies el president Pere Aragonès insistia que la prioritat per negociar els pressupostos eren Junts i els comuns. Deixava el PSC en un segon pla. Avui el president ha fet un pas més: i no només no ha dit que la prioritat fossin els primers dos grups, sinó que ha demanat als socialistes que els facin arribar les seves propostes per poder-les incorporar als comptes. 

Tot i això: La negociació avança molt lentament. Els socialistes acusen el Govern de no donar-los tota la informació, mentre l'executiu defensa que els hi han donat "tota la informació disponible". 

  • Fonts de l'executiu asseguren que tenen la sensació que la postura del PSC és una "estratègia" i que estan intentant "dilatar" l'acord. 

Per altra banda: A més de la reunió amb el PSC, el Govern s'ha reunit aquest dimecres també amb Junts i els comuns.

  • Fora de focus, tant Junts com executiu asseguren que han avançat una mica. Expliquen que hi ha hagut "intercanvi de propostes" i que els han detallats les seves prioritats.
  • Malgrat tot, en un comunicat, els de Laura Borràs i Jordi Turull ha retret al Govern que no "concretin continguts" i els acusen que el ritme de les converses sigui lent. 
  • Amb qui estan més avançades les converses és amb els comuns, que divendres passat ja van acordar les "bases de la negociació" i estan treballant propostes concretes. 

Al detall: Per part del Govern ha assistit a les reunions la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, el secretari general d'Economia, Josep Maria Vilarrúbia, i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol. Totes elles s'han fet a Parlament, aprofitant que aquest dimecres hi havia ple.

A partir d'ara: S'ha emplaçat a tornar a reunir-se amb tots tres partits en els pròxims dies. La previsió és que els comptes estiguin a punt d'aquí a dues o tres setmanes. 

Categoria: Política