Política
El president de la generalitat Pere Aragonès (E), i el primer secretari dels PSC, Salvador Illa (D), parlen durant una sessió al hemicicle del Parlament.
Foto: El president de la generalitat Pere Aragonès (E), i el primer secretari dels PSC, Salvador Illa (D), parlen durant una sessió al hemicicle del Parlament. | EFE/ Quique García
Sessió de control

Illa retreu a Aragonès la negociació de pressupostos: "Amb nosaltres així no"

El president de la generalitat Pere Aragonès (E), i el primer secretari dels PSC, Salvador Illa (D), parlen durant una sessió al hemicicle del Parlament.
Foto: El president de la generalitat Pere Aragonès (E), i el primer secretari dels PSC, Salvador Illa (D), parlen durant una sessió al hemicicle del Parlament. | EFE/ Quique García

El Govern continua negociant els pressupostos de 2023 a foc lent, malgrat que el calendari pressioni. Aquest matí hi ha una nova trobada amb els comuns i a la tarda serà el torn de Junts i el PSC. Abans de tot això, però, a la sessió de control al Parlament, s'han pogut palpar les sensacions de cada grup. 

Què s'ha dit? Els socialistes han fet servir un to més dur contra el Govern del que havien utilitzat fins ara.

  • "Vostè sabrà amb qui compta i amb què compta. Amb nosaltres així no", ha retret Illa a Aragonès
  • El socialista ha assegurat que estan "oberts a negociar", però que la seva intenció no és "falcar" l'executiu. 

Context: Els socialistes estan molestos perquè no se'ls ha fet arribar tota la documentació que han demanat per negociar i pel fet que l'executiu continuï defensant que la seva prioritat són Junts i els comuns.

  • Consideren que la negociació és desigual, malgrat ser ells el primer grup de la cambra.

Tot i això: Aragonès ha volgut tornar a allargar la mà a tots els grups, s'ha mostrat convençut que es podrà "avançar" en les pròximes setmanes i ha demanat als socialistes que els facin arribar les seves demandes per incorporar-les als comptes.

  • El president, però, també ha volgut retreure a l'oposició el joc parlamentari que no ha permès que entrés a l'ordre del dia del ple la convalidació d'un decret llei de 376 milions d'euros per Salut. 

En profunditat: Es tracta d'un decret aprovat pel Govern que s'ha de convalidar abans del dia 13 de desembre. L'oposició va fer valdre la seva força a la junta de portaveus perquè no entrés a l'ordre del dia, tot i que serà incorporat al del mes de desembre. 

  • Aragonès s'ha mostrat sorprès per aquesta actitud, ha defensat que en salut "no es pot escatimar ni un euro" i ha demanat una "ampliació de l'ordre del dia" per incorporar avui mateix aquest decret.
  • Des dels comuns, Jéssica Albiach ha retret a Aragonès la seva indignació per aquest fet i li ha recordat que "els diners ja estan gastats" i que el decret és "merament un apunt comptable".
  • En aquest sentit, Albiach ha demanat al president un "rescat" a la Sanitat, perquè considera que està "en fallida" i que s'inverteixi un 25% del pressupost del departament en l'atenció primària. 

Per últim: La sessió de control també ha servit perquè Junts posés en focus en l'estat del català i perquè Albert Batet demanés una cimera amb tots els partits per abordar el futur de la llengua.

  • Pere Aragonès ha defensat que el Govern treballa "més que mai per millorar el creixement i ús" del català i ha demanat a Batet que no "barregi" temes.
  • El president ha convocat dimarts que ve un consell executiu per abordar la qüestió. 
Categoria: Política