Política
Foto: | Europa Press
Reforma codi penal

Amnistia veu '"ambigüitat" en la redefinició del delicte de desordres públics

Foto: | Europa Press

Amnistia Internacional ha trobat "ambigua" la redefinició del delicte de desordres públics que ha pactat ERC amb el govern espanyol per reformar el Codi Penal i suprimir el delicte de sedició.

Què ha dit? L'organització dels drets humans ha celebrat l'eliminació del delicte de sedició, però creu que el nou delicte de desordres públics podria no garantir el dret de protesta dels moviments socials.

  • L'entitat considera que el nou redactat té "elements d'ambigüitat" i insta a què s'esmenin. 
  • També critiquen la modalitat agreujada dels delictes de desordres públics perquè no sanciona explícitament les situacions d'alteració d'ordre públic i introdueix la possibilitat de sancionar situacions que impliquin violència real.
  • “Aquesta definició conté elements d’ambigüitat que han de ser corregits”, lamenta Amnistia Internacional.

Al detall: En la crítica al nou redactat, ha recordat que el Comitè de Drets Humans de l’ONU ha expressat per exemple que les empentes o la interrupció del trànsit de vehicles o vianants no constitueixen violència.

D'altra banda: Amnistia ja ha expressat anteriorment la preocupació pel fet que la reforma d’aquests delictes podia implicar “limitacions indegudes” a l’exercici del dret a la protesta i també amb motiu de la condemna a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

A més: L’organització ha demanat que el tràmit parlamentari sigui una oportunitat per alinear el Codi Penal amb els estàndards internacionals de drets humans.

El debat: ERC i Junts estan enfrontats en la interpretació de la reforma del Codi Penal pel que implica la redefinició del delicte de desordres públics.

  • ERC argumenta que es rebaixen les penes màximes i es concreta més els criteris dels delictes. Això, fa "més dificil" la seva aplicació per part dels tribunals i "limita la capacitat repressiva".
  • Junts critica que el nou redactat deixa massa marge a la interpretació dels jutges i també creuen que "treuen la sedició per la porta, però la introdueixen per la finestra".
    • De fet, Junts ha presentat un text alternatiu que no reformula els desordres públics i no els 'agreuja'.
Categoria: Política