Política
La ministra de Justícia, Pilar Llop; la ministra d'Igualtat, Irene Montero i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez
Foto: La ministra de Justícia, Pilar Llop; la ministra d'Igualtat, Irene Montero i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez | Alberto Ortega / Europa Press
Consell de Ministres

Nova llei contra el tràfic de persones: fins a 4 anys per a clients de prostitució

La ministra de Justícia, Pilar Llop; la ministra d'Igualtat, Irene Montero i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez
Foto: La ministra de Justícia, Pilar Llop; la ministra d'Igualtat, Irene Montero i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez | Alberto Ortega / Europa Press

Està previst que el Consell de Ministres aprovi aquest dimarts 29 de novembre la nova Llei de Tràfic de persones per avançar en la lluita contra el tràfic d'éssers humans. Un text que els diferents ministeris implicats han negociat a contrarellotge i sobre el qual seguien treballant el vespre d'aquest dilluns. De fet, s'havia d'aprovar la setmana passada i es va ajornar.

Per què és important? El 2020, la policia va identificar 160 víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual i 415 víctimes d’explotació sexual a tot l'estat, segons l’últim balanç estadístic del CITCO. Les xifres reals són difícils de calcular.

En detall:

  • El text estipula penes de presó de fins a quatre anys per aquells que paguin per tenir sexe amb una víctima de tràfic, i també per qui llogui o cedeixi locals per a l'explotació.
  • A la condemna se sumarà una inhabilitació d'entre tres i sis anys que afectaran l'exercici de professió, ofici, indústria o comerç del client.
  • Tanmateix, obliga a suspendre els procediments d'expulsió de les víctimes estrangeres i facilita l'accés a la residència.
  • L'avantprojecte de llei també contempla la suspensió automàtica dels processos d'expulsió del país a les persones que siguin rescatades o fugin de les xarxes de tràfic.

D'on venim? El Ministeri d'Igualtat va anunciar l'aprovació d'aquesta norma per al Consell de Ministres del 15 de novembre.

  • Tot i això, fonts d'aquest departament reconeixien que encara no hi havia acord per establir a partir de quin moment les dones en situació irregular poden tenir permís de residència i treball.

En context: No hi ha dades oficials actualitzades en l'àmbit català o espanyol sobre el nombre les persones que es dediquen a la prostitució. Això dificulta calcular quin percentatge d’elles són víctimes de tràfic de persones. 

  • L'última estimació disponible la va publicar el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim organitzat (CITCO) el 2012.
  • El document calculava que a Espanya hi havia aproximadament 45.000 persones exercint la prostitució.
  • D'aquestes, segons un estudi publicat el 2021, al voltant d’un 10% són víctimes de tràfic.

Què diuen?

  • "Demà aprovarem en Consell de Ministres la primera llei integral de tràfic d'éssers humans per avançar en la lluita contra les màfies" contra el tràfic de dones i homes "i sobretot nenes i nens" ha assenyalat Pedro Sánchez.
  • "Moltes dones han arribat a aquestes situacions (i s'hi mantenen) per manca d'una alternativa real i viable per cobrir les seves necessitats i les de les persones a càrrec seu", segons Moncloa.
  • "Altres són víctimes del tràfic i de l'explotació sexual, i es troben en situacions de greu risc, en què la seva integritat i la seva vida estan amenaçades", afegeix el comunicat.

Tot i això: El text aconsegueix unificar els dos textos preliminars de la llei, un redactat pel ministeri de Justícia, controlat pel PSOE i un altre d'Igualtat, el ministeri d'Irene Montero.

  • El punt de discrepància es troba en determinar "a partir de quin moment les dones en situació irregular poden tenir permís de residència i de treball".
  • També hi ha dubtes sobre quins organismes especialitzats han d'entrar en el mecanisme d'identificació de les víctimes i si cal una denúncia per poder donar una atenció social integral, segons El País.
  • Es preveu que el text presentat al Consell de Ministres unifiqui el criteri de les dues parts de la coalició de govern.

A més: Fonts d'Igualtat han subratllat que ultimen els detalls perquè la llei contra el tràfic compti completament amb perspectiva de gènere. Això significa que la norma reflectirà que la gran majoria de víctimes de tràfic en tots els seus fins, especialment d'explotació sexual, són dones i nenes.

Categoria: Política