Societat
Foto: | Gemma Tubert / ACN
Judicial

Vist per sentència el judici per violació suspès a l'espera de la llei "sí és sí"

Foto: | Gemma Tubert / ACN

El judici pel cas de violació a Blanes que es va suspendre fins que la llei del "només sí és sí" fos vigent ha quedat vist per sentència.

Per què és important? La llei del "només sí és sí" acaba amb la distinció entre els delictes d'abús i agressió sexual. Si no hi ha consentiment es considera agressió.

  • La nova llei rebaixa la pena mínima per violació però, en canvi, contempla penes més elevades per a l'agreujant de parentesc

D'on venim? L'Audiència de Girona va suspendre el 12 de setembre un judici per violació per tal que entrés en vigor la llei del 'només sí és sí'. La nova norma pot suposar una pena més baixa per l'acusat.

  • Segons el redactat de la llei, la pena mínima pel delicte de violació passa dels 6 anys de presó actuals a 4, tot i que manté la màxima en 12.
  • L'advocat de la defensa va demanar la suspensió del judici perquè la nova llei podria reduir la pena del seu client.
  • La nova llei del "només sí és sí" va entrar en vigor el 7 d'octubre.

Què sabem? L'Audiència de Girona va començar a jutjar l'acusat el 20 d'octubre. Aquest divendres ha reprès el judici amb les declaracions dels forenses.

  • L'acusat s'enfronta a 13 anys de presó pels delictes de violació amb agreujant de parentesc i per maltractament amb violència sobre la dona i vexacions injustes. Els fets van tenir lloc el gener de 2018 a Blanes.

En detall: El fiscal ha demanat a la sala que apliqui el codi penal anterior a la llei perquè considera que seria més beneficiós per a l'acusat, ja que actualment, l'agreujant de parentesc en casos de violació comporta penes superiors que van dels 7 als 15 anys de presó.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.