Política
L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín
Foto: L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín | ACN
JEC

El TC torna a rebutjar el recurs de Puigdemont i Comín contra la JEC

L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín
Foto: L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín | ACN

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín contra els acords de la Junta Electoral Central, ratificats judicialment, que van rebutjar la validesa de la promesa no presencial d'acatament de la Constitució efectuada pels demandants després de ser elegits a les eleccions europees del maig de 2019.

Què sabem? La JEC va acordar comunicar al Parlament Europeu la vacant dels escons i la suspensió de les seves prerrogatives mentre no complissin el requisit de l'acatament presencial.

  • El TC diu que ja no pot donar l'empara perquè tots dos exerceixen d'eurodiputats amb normalitat.

D'on venim? Aquesta sentència coincideix amb la del passat 15 de novembre.

  • La sentència té en compte l'acceptació pel Parlament Europeu de l'elecció dels demandants com a diputats a la sessió plenària de 13 de gener de 2020, amb efectes retroactius a l'inici de la legislatura.

Context: El passat 3 de novembre la JEC va respondre la petició del Parlament Europeu i va considerar que Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé no disposen d'acta com a eurodiputats perquè no han complert el requisit de prometre o jurar la constitució davant la mateixa Junta.

  • Tot plegat comença perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí no van jurar la Constitució, un requisit exigit per la legislació espanyola per aconseguir l'acta.