Política
Tribunals

El TC rebutja el recurs de Puigdemont i Comín contra la decisió de la JEC

El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara formulat per Carles Puigdemont i Toni Comín pel fet que la Junta Electoral Central no els inclogués en la llista d'eurodiputats electes.

Per què és important? L’alt tribunal constata que ambdós han exercit com a eurodiputats amb normalitat.

Què sabem? La sentència, amb el magistrat Cándido Conde-Pumpido com a ponent, constata que onze mesos abans que fos presentada la demanda d’empara, el Parlament Europeu ja va acceptar la seva elecció com a diputats europeus amb efecte retroactiu i han exercit des de llavors.

  • Així doncs, els recurrents ja van obtenir de facto la satisfacció extraprocessal de les seves pretensions de restabliment o preservació dels drets fonamentals denunciats. 
  • Per tant, en ser reconeguts com a eurodiputats, decau la pretensió principal d'empara i per això desestima el seu recurs.

Què diuen? Segons el magistrat, des d'aquella data "tots dos van ser autoritzats a assumir les seves funcions, a exercir el seu mandat representatiu i a ocupar els seus escons, exercint plenament els drets corresponents al càrrec representatiu per al qual van ser triats".

D'on venim? El passat 3 de novembre la JEC va respondre la petició del Parlament Europeu i va considerar que Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé no disposen d'acta com a eurodiputats perquè no han complert el requisit de prometre o jurar la constitució davant la mateixa Junta.

  • Tot plegat comença perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí no van jurar la Constitució, un requisit exigit per la legislació espanyola per aconseguir l'acta.
Categoria: Política