Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press
Parlament Europeu

La JEC nega l'acta d'eurodiputat a Puigdemont per no haver jurat la constitució

Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) ha respost aquest dijous a la petició del Parlament Europeu i ha considerat que l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé no disposen d'acta com a eurodiputats perquè no han complert el requisit de prometre o jurar la constitució davant la mateixa Junta. 

El motiu: Espanya té reservats 59 escons al Parlament Europeu, però només ha enviat les credencials de 55 eurodiputats. Falten les de l'expresident, la dels dos exconsellers i la del representant d'ERC Jordi Solé. 

  •  La resolució, adoptada per unanimitat, els insta tots quatre a acudir "en qualsevol moment" davant la JEC per complir aquest requisit tal com han fet "els altres 55 diputats electes del Regne d'Espanya".
  • Per tant, segons la JEC, l'escó de Puigdemont "ha de queda vacant temporalment fins que es produeixi aquest acatament, amb la suspensió dels seus drets i prerrogatives en els mateixos termes".

A més: La JEC també inclou a les seves consideracions finals que els quatre eurodiputats poden solucionar en qualsevol moment aquesta disfunció "acudint a complir el mateix requisit que han formalitzat els altres 55 diputats electes".

D'on venim?: Els eurodiputats han estat exercint el seu càrrec per una decisió política.

  • En un primer moment, el Parlament Europeu va denegar-los l'acta, però va rectificar després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE de 2019 sobre la situació d'Oriol Junqueras.
  • El juliol d'aquest any, el Tribunal General de la UE va rebutjar admetre a tràmit un recurs de Puigdemont contra l'Eurocambra per no haver-lo acceptat com a eurodiputat en primera instància.
  • Dues decisions que entren en col·lisió. El TGUE diu que Espanya pot posar condicionants per l'obtenció de l'acta d'eurodiputat, mentre la sentència del TJUE ho rebutja.

Què esperar? La pilota torna a la teulada de l'Eurocambra, que podria arribar a estudiar la suspensió dels parlamentaris. Decisió que es podria recórrer a la justícia.

  • Segons fonts de la defensa de Puigdemont, però, la JEC no hi té res a dir. Creuen que el que digui l'àrbitre judicial no pot afectar a la situació de l'expresident català ni dels exconsellers i ho fien tot a Luxemburg.