Política
Parlament Europeu

El Parlament Europeu torna a qüestionar l'acta de Puigdemont: què pot passar?

L'escó de Carles Puigdemont al Parlament Europeu torna al centre de la diana. La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha enviat una carta a la JEC demanant que aclareixin quina és la situació de l'expresident i els altres dos exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. L'àrbitre electoral podria abordar-ho en una reunió dijous que ve.

Per què és important? Es tracta d'una nova trava en l'acta de diputat de Puigdemont.

D'on venim? La carta de l'Eurocambra a la JEC arriba després que el Comitè d'Afers Jurídics, encarregat de la validació de les credencials dels eurodiputats, no pogués fer aquesta validació. 

  • Tot plegat comença perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí no van jurar la Constitució, un requisit exigit per la legislació espanyola per aconseguir l'acta.

Tot i això, els eurodiputats poden exercir per una decisió política. 

  • En un primer moment, el Parlament Europeu va denegar-los l'acta, però va rectificar després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE de 2019 sobre la situació d'Oriol Junqueras.
  • El juliol d'aquest any, el Tribunal General de la UE va rebutjar admetre a tràmit un recurs de Puigdemont contra l'Eurocambra per no haver-lo acceptat com a eurodiputat en primera instància.
  • Dues decisions que entren en col·lisió. El TGUE diu que Espanya pot posar condicionants per l'obtenció de l'acta d'eurodiputat, mentre la sentència del TJUE ho rebutja.

Què esperar? Previsiblement, la JEC mantindrà la mateixa posició dels darrers anys i no confirmarà les credencials dels eurodiputats, per no haver jurat la Constitució.

  • Aleshores la pilota tornarà a la teulada de l'Eurocambra, que podria arribar a estudiar la suspensió dels parlamentaris. Decisió que es podria recórrer a la justícia.
  • Segons fonts de la defensa de Puigdemont, però, la JEC no hi té res a dir. Creuen que el que digui l'àrbitre judicial no pot afectar a la situació de l'expresident català ni dels exconsellers i ho fien tot a Luxemburg.

Per últim: L'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, es troba també en aquesta situació, tot i no tenir causes pendents amb la justícia espanyola.

Categoria: Política