Política
Jordi Turull, secretari general de Junts
Foto: Jordi Turull, secretari general de Junts | David Zorrakino / Europa Press
Negociació de pressupostos

Junts exigeix revisar successions i IRPF, millorar la concertada i atacar les ocupacions

Jordi Turull, secretari general de Junts
Foto: Jordi Turull, secretari general de Junts | David Zorrakino / Europa Press

Junts ha fet arribar aquest dimecres al Govern la seva proposta per negociar els pressupostos. Entre les mesures més destacades hi ha una revisió de l'impost de successions i de l'IRPF, una millora del finançament de les escoles concertades, crear una unitat específica dels Mossos per lluitar contra les ocupacions o també avançar en el projecte del Hard Rock.

Per què és important? L'equip negociador de Junts i la consellera Natàlia Mas s'han reunit aquest migdia. L'executiu necessita el suport de Junts o el PSC, a més dels comuns, per tirar endavant els comptes, que inclouen 3.100 milions més. 

Què demanen? Pel que fa a la fiscalitat, un dels temes que pot generar més friccions amb el Govern:

  • Successions: volen una revisió progressiva perquè aquest impost torni a com estava l'any 2011. És a dir, que es bonifiqui el 99% les herències en cas de familiars de primer grau (pares, germans o fills).
  • IRPF: proposen deflactar tots els trams un 3,5% per ajudar a les famílies a pal·liar els efectes de la inflació. 

Com funciona?: Si no hi ha cap modificació en l'IRPF, qualsevol ciutadà a qui se li augmenti el sou al gener per la inflació, pagarà més impostos –especialment si canvia de tram– sense haver millorat el seu poder adquisitiu. 

  • Per exemple: Un treballador que cobri 21.000 euros anuals, si li augmenten el sou un 3,5%, passarà de tram i començarà a pagar un 18,8% d'IRPF, però no haurà millorat la seva capacitat adquisitiva perquè la inflació està per sobre el 7%. 

Efectes: Segons Junts, si no s'aplica la seva modificació, el Govern recaptarà entre 700 i 750 milions d'euros addicionals, mentre que si es fa aquesta deflactació del 3,5%, calculen que recaptaran una mica més de 400 milions. 

Context: El Govern, de moment, s'ha mostrat contrari a fer canvis impositius. Consideren que la Generalitat perdria una recaptació important, mentre que les famílies no ho notarien significativament.

Per altra banda, hi ha altres reclamacions que poden generar un xoc amb l'executiu i, encara més amb els comuns, un altre dels possibles socis dels comptes. 

Escola concertada:

  • Proposen apujar un 30% els preus dels mòduls de les escoles concertades. Asseguren que estan molt perjudicats perquè fa anys que no s'actualitzen, i ara encara més amb la pujada dels preus de l'energia.
  • "La concertada entregarà les claus i la pública no ho podrà assumir", defensen des de Junts.

Ocupacions: 

  • Volen crear una unitat específica als Mossos d'Esquadra per "dissuadir i pal·liar" les ocupacions delinqüencials, i que se la doti de pressupost. 

Hard Rock:

  • Demanen el "compromís de tramitar i avançar, sense dilacions innecessàries". Volen que s'executin les "inversions necessàries" durant el 2023. 

Al detall: En l'elaboració de les propostes de Junts per Catalunya hi ha tingut un paper important l'exconseller d'Economia, Jaume Giró, i el seu número dos a la conselleria, Jordi Cabrafiga. 

Què esperar? Junts evita parlar de "línies vermelles" i de "vetos" als socialistes, tot i que ja avisen que no aprovaran uns "pressupostos que vagin en la línia contrària" de les seves propostes.

  • També asseguren que no volen "dilatar" les negociacions ni jugar al "filibusterisme", però veuen inviable el calendari del Govern d'arribar a un acord durant el pont de la puríssima. 
Categoria: Política