Política
Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament | David Zorrakino / Europa Press
Negociacions

ERC i PSC avancen pels pressupostos, sense convenir en el 'quan'

Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament | David Zorrakino / Europa Press

Esquerra Republicana (ERC) i el Partit dels Socialistes (PSC) han avançat en les negociacions per la tramitació dels Pressupostos de la Generalitat 2023, però no s'avenen a l'hora d'establir un calendari.

Per què és important? Els estira-i-arronses entre les formacions del president Pere Aragonès i del cap de l'oposició, Salvador Illa, estan sent constants en les converses per aconseguir els suports parlamentaris necessaris per tirar endavant els comptes de l'any que ve. Mentrestant, Junts també fa suar el cap de l'executiu.

Context: Des que van començar els contactes, els socialistes exigien al Govern que li fes entrega de la documentació necessària per analitzar el projecte i fer les seves propostes. Cosa que no havia succeït fins ara.

Què sabem? 

  • L'executiu ha lliurat gairebé tots els documents (entorn el 90%, segons fonts socialistes) al PSC.
  • Ho ha fet en l'última reunió, en què han assistit les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i d'Economia, Natàlia Mas.
  • Els d'Illa reconeixen l'assistència d'ambdues com un bon gest de l'equip d'Aragonès per desencallar la situació.
  • En definitiva, celebren la predisposició del Govern, tant pel lliurament dels documents com per la presència de les conselleres.

Tot i això: Els socialistes no creuen en els terminis que planteja l'executiu. Les mateixes fonts descarten (ho veuen "molt difícil") arribar a un acord per aprovar-los pel pont del 6 i 8 de desembre. És a dir, haurien de tancar un pacte en la forma i el contingut i celebrar el ple que doni llum verda als comptes en qüestió d'una setmana.

Què diuen? De fet, en roda de premsa aquest mateix dimarts, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha avisat que és "difícil" tancar un acord aquesta mateixa setmana.

Mentrestant: Els Comuns, un altre possible soci parlamentari pels comptes, asseguren estar "lluny de l'acord" amb ERC.

A partir d'ara: La propera reunió entre el Govern i el PSC tindrà lloc a finals de setmana, dijous o divendres, i s'espera entrar llavors en el contingut pròpiament dit, un cop els socialistes puguin fer i presentar les seves propostes.

Categoria: Política