Política
El president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Foto: El president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat | David Zorrakino / Europa Press
Negociació de pressupostos

Junts i el PSC fan suar Aragonès

El president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Foto: El president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat | David Zorrakino / Europa Press

Ningú va dir que seria fàcil, però la negociació de pressupostos està sent una autèntica carrera de fons pel govern de Pere Aragonès. Amb només 33 diputats republicans al Parlament de Catalunya, PSC i Junts -gairebé igualats en escons- l'estan fent suar. 

Per què és important? L'estratègia dels dos partits és dilatar la negociació per desgastar l'executiu republicà i demostrar que no té suports. Volen que quedi palesa la seva feblesa.

Situació actual: La sensació és que s'ha girat la truita. ERC va començar descartant el PSC, i prioritzant només Junts i els comuns, mentre els socialistes s'hi posaven més que bé. En canvi, ara que des de l'executiu els hi obren la porta, són els socialistes els que es fan de pregar. 

  • Aquest dilluns, per primera vegada, els republicans han posat PSC, Junts i comuns en igualtat de condicions a l'equació de les negociacions. 

D'on venim? És un canvi molt significatiu respecte les declaracions d'Oriol Junqueras just després de la sortida de Junts del Govern. Va assegurar que abans hi hauria una pròrroga pressupostària que una fotografia amb els socialistes. 

  • Entremig hi ha hagut l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, amb el suport d'ERC, i l'acord per derogar el delicte de sedició. Són partides que es juguen en paral·lel, però que indirectament estan connectades. 

Què esperar? El Govern tenia la intenció d'aprovar els comptes durant el pont de la puríssima, però qui té la paella pel mànec, ara mateix, és o Junts o el PSC.

  • Amb qui sí que avança la negociació és amb els comuns. Els de Jèssica Albiach ja han enviat les seves propostes, han tractat alguns capítols concrets en les reunions tècniques –habitatge, energia i avui infraestructures– i ho seguiran fent al llarg de la setmana. 

Tot i això: Els vots dels comuns són necessaris perquè els comptes tirin endavant, però no són suficients. ERC i comuns sumen 41 escons. En falten, almenys, 27. 

  • I en aquest punt, Junts i el PSC eviten encara ensenyar les seves cartes, dilaten els tempos que volia el Govern i miren d'establir una negociació entre iguals al president Pere Aragonès.
  • Els de Laura Borràs i Jordi Turull fa setmanes que asseguren que estan elaborant un decàleg de propostes, però encara no l'han ensenyat públicament ni l'han enviat al Govern.
  • També fa dies que els socialistes es resisteixen a enviar les seves propostes. Ho justifiquen dient que no volen que siguin més o menys incloses en el projecte: volen entrar fins a la cuina dels comptes. 

Context: A ningú se li escapa que tota aquesta estratègia està clarament marcada per les eleccions municipals, i que com més s'allargui la negociació, més difícil serà aprovar els comptes. 

  • Els republicans tampoc volen una fotografia amb el PSC molt propera a les municipals, perquè són els seus principals contrincants en moltes de les grans ciutats de Catalunya. 
Categoria: Política