Política
Les ministres Ione Belarra i Irene Montero atenen als mitjans de comunicació
Foto: Les ministres Ione Belarra i Irene Montero atenen als mitjans de comunicació | ACN
LLEIS

S'aprova l'avantprojecte de la nova Llei de Famílies: Què diu?

Les ministres Ione Belarra i Irene Montero atenen als mitjans de comunicació
Foto: Les ministres Ione Belarra i Irene Montero atenen als mitjans de comunicació | ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de famílies, elaborat pel ministeri de Drets Socials, que dirigeix Ione Belarra, d'Unides Podem. 

Per què és important? La norma ha enfrontat el PSOE i Unides Podem en les últimes setmanes i ha aconseguit la llum verda dues setmanes després del previst. La formació lila va acusar els socialistes d'estar posant bastons a les rodes per endarrerir-la.

Les novetats: La nova norma inclou cinc dies a l'any per atendre a un familiar, equipara les famílies monoparentals amb dos fills a les famílies nombroses i amplia la renda de criança de cent euros al mes per fill menor de 3 anys, entre d'altres.

  • Permís per cures de 5 dies anuals, retribuïts, per atendre un familiar fins a segon grau o convivent en cas d'accident, malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs.
  • Permís parental no retribuït de 8 setmanes que es podrà utilitzar de forma contínua o discontínua a temps parcial o complet fins que el menor tingui 8 anys.
  • Permís de 4 dies retribuïts l'any i que es podrà gaudir per hores per absència per força major familiar que requereixi atenció immediata.
  • S'amplia el concepte de família nombrosa a les monoparentals amb 2 fills (ja existeix a Catalunya)
  • També ho seran les de 2 fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les de 2 fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la custòdia exclusiva sense pensió.
  • Equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet, que tindran accés als 15 dies de permís per registre equiparables al matrimoni (ja existeix a Catalunya)

A més, la llei planteja ampliar la renda de criança de 100 euros mensuals per cada menor de 3 anys a càrrec. 

  • Belarra ha explicat que ara es converteix en "permanent" i ha calculat que arribarà a entre 200.000 i 250.000 noves mares.
  • Inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació, sigui contributiva o no, i també les que sense reunir els requisits prèviament cotitzin 30 dies a partir del part.

  • També rebran el 100% de la prestació les dones que tinguin un lloc de treball a temps parcial o temporal.

Què diuen? La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha destacat en roda de premsa que és "una de les lleis més importants d'aquest curs polític" i que servirà per "revertir carències històriques molt importants en la protecció de les famílies".