Política
Irene Montero
Foto: Irene Montero | Europa Press
Igualtat

El govern espanyol afegeix esmenes a la llei 'només sí és sí'

Irene Montero
Foto: Irene Montero | Europa Press

El govern espanyol ha fet afegitons a la llei 'només sí és sí' per evitar la revisió de les sentències. 

Per què és important? Amb l'aplicació de la llei 'només sí és sí', diversos tribunals d'arreu d'Espanya han rebaixat les penes a violadors i agressors sexuals.

Situació actual: Aprofitant la reforma del Codi Penal que està en tramitació per derogar el delicte de sedició i reformar el de malversació, l'executiu de Pedro Sánchez retocarà la llei del ministeri d'Irene Montero i introduirà una esmena per delimitar la seva interpretació. 

Al detall: El text que modificarà la llei té com a objectiu evitar el marge d'interpretació per part dels jutges i que no suposi una retallada de les penes.

  • Un aspecte que ja recollia el Codi Penal, però la finalitat és intentar blindar-lo encara més.
  • PSOE i Unidas Podemos han incorporat un paràgraf que facilita l'exposició del dret transitori d'acord amb la jurisprudència consolidada, per una aplicació correcta de les modificacions del Codi Penal, algunes recentment aprovades com la Llei de Llibertat Sexual. 

Previsions: Tot i la modificació de la llei, aquesta esmena no podrà evitar les revisions de les penes. És a dir, els tribunals podran seguir interpretant si la nova pena és proporcional en funció de la nova tipologia de penes. 

D'on venim: La nova tipificació dels delictes sexuals que es va introduir a llei de ‘només sí és sí’ ha suposat que alguns tribunals rebaixin les sentències d’alguns condemnats.

A la pràctica: Almenys una quinzena de les 52 audiències provincials s'han pronunciat en les darreres setmanes.

  • D'aquestes, 10 s'han mostrat a favor d'aplicar en les revisions de condemnes d'agressors sexuals el criteri més favorable al pres. 
  • Mentre que tres audiències provincials han informat que no rebaixaran les condemnes quan les penes que van ser imposades puguin ser també imposables conformement al nou marc legal establert per la llei.
Categoria: Política