Política
L'exministre a la comissió d'investigació del cas 'Kitchen' al Congrés
Foto: L'exministre a la comissió d'investigació del cas 'Kitchen' al Congrés | Jesús Hellín / Europa Press
Operació Kitchen

Com afectarà la reforma de la malversació al judici contra Fernández Díaz?

L'exministre a la comissió d'investigació del cas 'Kitchen' al Congrés
Foto: L'exministre a la comissió d'investigació del cas 'Kitchen' al Congrés | Jesús Hellín / Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció haurà d'adaptar el seu escrit d'acusació sobre l'operació Kitchen a la reforma del delicte de malversació dissenyada pel PSOE i ERC. L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, està acusat pel presumpte espionatge de l'extresorer del PP Luis Bárcenas amb l'objectiu robar-li informació sensible. 

Per què és important? ERC i el PSOE han arribat a un acord sobre la reforma del delicte de la malversació que previsiblement s'aprovarà aquest dijous al Congrés dels Diputats.

Com funciona? La reforma de la malversació dibuixa tres supòsits diferents:

  • Quan hi hagi ànim de lucre, mantenint les penes actuals (de 2 a 12 de presó i 6 a 20 d'inhabilitació).
  • I dos tipus nous: un sense ànim de lucre per a "usos privats" (de 6 mesos a 3 anys de presó i inhabilitació d'1 a 4 anys).
  • I un altre per quan els fons malversats tenen un fi diferent del previst (d'1 a 4 anys de presó i 2 a 6 d'inhabilitació).

Com afecta això a la 'Kitchen'? Fonts de la Fiscalia han avançat que, previsiblement, caldrà canviar l'acusació esbossada per ajustar-la a la nova configuració del delicte de malversació que han plantejat PSOE i ERC.

  • La reforma planteja rebaixar les penes actuals allà on s'observi que no hi ha ànim de lucre o on la conducta delictiva consisteixi a fer servir els diners per a un fi diferent del previst.
  • És el cas de l'espionatge intern al PP del qual s'acusa Fernández Díaz.

En detall: L'acusació d'Anticorrupció està pràcticament feta, a l'espera que el Jutjat Central d'Instrucció Número 6 doni accés al material complet de la investigació duta a terme durant aquests anys.

  • Per aquest cas, PSOE i Podem reclamen respectivament una condemna de 47 anys i 41 anys de presó per a l'exministre d'Interior, a qui la investigació judicial ha situat com el presumpte 'cervell' de 'Kitchen'.
  • També estarien involucrats a la trama l'exsecretari d'Estat Francisco Martínez, l'exdirector adjunt operatiu de la policia (DAO) Eugenio Pino i comissaris com José Manuel Villarejo.

A més: Altres fonts de la mateixa Fiscalia adverteixen que aquesta no serà l'única causa on cal revisar l'acusació formulada, si finalment el text aprovat per les Corts Generals és el ja conegut.

  • Les fonts fiscals auguren que la reforma provocarà la modificació de nombrosos escrits d'acusació, i la revisió de condemnes fermes.
  • Un tercer punt d'impacte de la reforma de la malversació seria la prescripció, ja que una caiguda dràstica de les penes comportaria també una caiguda en els terminis de caducitat dels delictes.

Tot i això: Aquest impacte estarà esmorteït perquè només afectarà els casos que no hagin estat jutjats, per la qual cosa els que tinguin almenys una primera sentència seran immunes a aquest efecte.

 

 

Categoria: Política