Política
Tribunal Constitucional
Foto: Tribunal Constitucional | Europa Press
Bloqueig judicial

El Constitucional ajorna a dilluns la decisió de paralitzar la reforma del Codi Penal

Tribunal Constitucional
Foto: Tribunal Constitucional | Europa Press

El Tribunal Constitucional ha ajornat al dilluns la decisió de si accepta, o no, el recurs del Partit Popular que demana paralitzar la reforma exprés del Codi Penal i el sistema de renovació del tribunal de garanties.

Al detall: La reunió es produirà dilluns, donant així via lliure al Congrés dels Diputats perquè voti sobre la reforma exprés per renovar el Constitucional.

A més: El ple extraordinari del tribunal de garanties convocat per estudiar aquest afer ha de resoldre primer les recusacions del president del tribunal, Pedro González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez per ser afectats directament per la llei, ja que suposaria la seva sortida.

En profunditat: El dilluns ja estava previst una reunió del ple del Constitucional, que es preveia molt ajustada. Ara, s'haurà d'afegir l'afer ajornat de la reforma exprés de la Justícia.

Per què és important? L'intent de paralitzar la votació ha estat durament criticat per les forces de govern. El PSOE ha enviat un escrit aquest mateix matí on s'oposava a la reunió d'urgència i Unidas Podemos ha demanat la recusació de dos dels jutges.

  • Si s'aprova la reforma, es facilitaria la reforma del sistema de votació del CGPJ, que passaria de majoria conservadora a progressista.
  • Per aquest motiu, el PP ha demanat un recurs d'empara al TC, que es troba reunit per decidir si bloqueja la votació.