Política
El Parlmanet de Catalunya amb els escons sense ocupar
Foto: El Parlmanet de Catalunya amb els escons sense ocupar | David Zorrakino / Europa Press
Parlament

Això cobren entre assignacions fixes i variables els representants del Parlament

El Parlmanet de Catalunya amb els escons sense ocupar
Foto: El Parlmanet de Catalunya amb els escons sense ocupar | David Zorrakino / Europa Press

Dimecres es vota el projecte de pressupost del Parlament de Catalunya per al 2023: gairebé 67 milions, el que implica un increment del 2,13%. Entre altres qüestions, planarà la del règim econòmic dels representants del Parlament, és a dir, l'acord sobre el que cobren diputats i membres de la Mesa de la Cambra.

Per què és important? La transparència pel que fa a les retribucions dels càrrecs electes és un pilar de la confiança entre representants i la ciutadania.

Assigacions fixes

Aquestes xifres corresponen als sous base dels electes del Parlament, que varien en funció de si s'és un diputat ras o de si s'ostenta algun càrrec a la Mesa del Parlament:

Assignacions variables

Els membres de la mesa disposen de la possibilitat de percebre complements per càrrec de representació dels seus respectius partits. Així es distribueixen:

Els càrrecs dels grups parlamentaris, encara que no formin part de la Mesa, també tenen a la seva disposició complements variables tals com:

A banda, els diputats tenen dret a una indemnització pels desplaçaments que han de dur a terme, que varia segons la distància del seu lloc de residència amb el Parlament:

Polèmica: aquesta indemnització va generar polèmica a principis d'any quan va transcendir que els diputats la seguien cobrant malgrat que moltes de les sessions van passar a ser telemàtiques per la pandèmia i que, a més, està exempta d'impostos.

D'on venim? Les retribucions dels diputats estan congelades des de 2008. A partir de 2010, a més, es van retallar en un 15%, en un 10% i en un 8% pels membres de la Mesa i els presidents de grups parlamentaris, els portaveus parlamentaris i per la resta de diputats, respectivament. El 2019 és el primer any que aquestes retribucions s'incrementen, i ho fan en 1,75%.

Categoria: Política
Etiqueta: Parlament