Política
Nens en una escola de Barcelona asseguts en uns esglaons
Foto: Nens en una escola de Barcelona asseguts en uns esglaons | Ajuntament de Barcelona
ENSENYAMENT EN CATALÀ

Nova picabaralla del TSJC i Educació pel castellà, ara per una escola de Barcelona

Nens en una escola de Barcelona asseguts en uns esglaons
Foto: Nens en una escola de Barcelona asseguts en uns esglaons | Ajuntament de Barcelona

El TSJC obligarà un centre educatiu de Barcelona a impartir en castellà almenys una matèria principal, a banda de la de llengua castellana, sense entrar a establir percentatges.

Per què és important? Es tracta de la primera sentència que fixa classes en castellà després de l'entrada en vigor del decret del Govern que rebutja l'aplicació de percentatges lingüístics i de la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari.

D'on venim? L'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ha presentat la sentència aquest dimarts.

  • Correspon al cas d'uns pares que havien demanat que la seva filla rebés en llengua castellana un mínim del 25% de les hores lectives i, per tant, "almenys una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga".

Què sabem? El tribunal estima parcialment la petició perquè li atorga aquest dret, sense parlar de percentatges. Estableix que haurà de ser una assignatura considerada principal de les impartides al centre, que és de titularitat privada.

Què diuen? L'advocat José Domingo, representant de l'AEB, creu que aquesta sentència crea jurisprudència i obre la porta a admetre els recursos de més famílies que demanen escolaritzar els seus fills en castellà.

  • Assegura que la decisió del TSJC "ho canvia tot". "Canvia la planificació que havia fet la Generalitat i deixa sense efecte l'estratègia dissenyada pels governants per acabar amb el model de conjunció lingüística".
  • La sentència fixa que "una o unes matèries o assignatures addicionals", a banda de la pròpiament de llengua castellana, s'hauran d'impartir en aquesta llengua.
  • Hauran de ser, a més, assignatures "que per la seva importància en el conjunt del currículum i la seva càrrega lectiva puguin ser considerades com a principals".
  • "L'educació física no serveix", ha resumit Domingo.

La presidenta de l'AEB, Ana Losada, s'ha mostrat alegre per la sentència perquè "desbloqueja les peticions de bilingüisme" que el decret del Govern havia aturat, ja que esquiva la imposició de percentatges que prohibeix expressament la nova llei.

  • "Tenim argumentació per aconseguir que s'introdueixin assignatures troncals en castellar en tots els col·legis", ha celebrat.

La polèmica: Tot i que des del Departament d'Educació han afirmat que la sentència és d'un cas anterior a l'aprovació de la nova normativa impulsada pel Govern i no suposa cap nova aplicació, l'AEB ha insistit a subratllar la “transcendència” de la decisió judicial perquè recull que "els espanyols tenen dret constitucional a ser escolaritzats en castellà".

  • "El conseller d'Educació va sortir a dir que cap centre educatiu faria cap assignatura en castellà. Això ha fracassat", ha resumit Domingo.

Background: L’Asamblea por una Escuela Bilingüe de Cataluña (AEB) es presenta com una entitat que promou i difon “els avantatges del bilingüisme i del trilingüisme” en l’ensenyament.

Categoria: Política
Etiquetes: Tribunals Llengua