Política
Rei d'Espanya
Foto: Rei d'Espanya | Europa Press
Borbons

El parlament basc votarà una iniciativa per fer un referèndum sobre la monarquia

Rei d'Espanya
Foto: Rei d'Espanya | Europa Press

El parlament basc votarà una iniciativa per impulsar a les Corts Generals un "procés de reforma constitucional" per celebrar un referèndum "sobre la continuació de la monarquia a Espanya o l'establiment d'una república".

Per què és important? La cambra basca vol tramitar una proposició de llei per pressionar perquè es voti sobre el futur de la corona espanyola.

En profunditat: Segons ha avançat elDiario.es,  el grup Elkarrekin Podemos-IU ha registrat aquest dijous una proposició de llei (coincidint amb l'aniversari de Joan Carles I), per poder votar monarquia o república.

  • La cambra basca no votarà previsiblement fins al febrer, quan es reprenguin les sessions ordinàries després d'un mes de gener que es considera inhàbil.

Al detall: La resolució inclou un llarg preàmbul en què Podemos fa un recorregut històric per la història d'Espanya. Destaquen que Joan Carles I va ser cap d'Estat després de la dictadura "segons la lleialtat franquista" i va jurar "lleialtat" al règim franquista.

Context: La coalició de Podemos-IU compta amb només sis dels 75 escons que hi ha a la cambra. Això els obligarà a haver d'explorar suports com els del PNB, la força majoritària al parlament basc amb 31 escons.

D'on venim? El mateix lehendakari, Iñigo Urkullu, s'ha posicionat amb claredat aquest sentit. Urkullu va posar en qüestió la "legitimitat institucional" de la monarquia d'Espanya. I va reptar a la corona espanyola a sotmetre's a un referèndum.

Categoria: Política
Etiquetes: Monarquia Felip VI