Política
Salvador Illa
Foto: Salvador Illa | ACN
Comptes de la Generalitat

Illa reclama a Aragonès respostes a la proposta del PSC sobre pressupostos

Salvador Illa
Foto: Salvador Illa | ACN

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que respongui a la seva "proposta de mínims" per pactar pressupostos.

Per què és important? Els republicans necessiten el vistiplau dels socialistes per poder tirar endavant els comptes, o hauran d'explorar el suport de Junts.

Què ha dit? En una atenció als mitjans des de Premià de Mar (Maresme), el primer secretari del PSC ha collat Aragonès.

  • "Ja n'hi ha prou d'amagar el cap sota l'ala i de posposar decisions", ha considerat tot assegurant que no té sentit que els comptes "no aprofitin les possibilitats d'inversió pública que ofereix el govern espanyol" amb projectes com l'ampliació de l'Aeroport del Prat o la ronda del Vallès.
  • Illa ha subratllat que per ara la seva formació "no s'aixeca de la taula", però ha avisat als republicans que si no accepten la seva oferta, hauran de buscar altres forces de l'hemicicle per tirar endavant els pressupostos.

Situació actual: El president, Pere Aragonès, va assenyalar que s'arribaria a un acord entre PSC i ERC a principis de gener. Prova d'això és el calendari atapeït per aquesta setmana per desencallar les negociacions.

  • Tot i això, les demanes dels socialistes pel Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport, escenifiquen un estira-i-arronsa que deixa en punt mort les negociacions.

En profunditat: Les posicions es van distanciar aquest dilluns, arran de la primera trobada per reprendre el contacte entre el PSC i ERC. La portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, va apropar el pacte. Igual que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que va assegurar que tot estava a punt per donar-se les mans.

  • Però, la Generalitat va decidir publicar un comunicat sense l'aprovació dels socialistes, on s'afirmava que existia un acord amb el PSC. Això va fer que les negociacions es trenquessin.
  • D'aquest document es desprenia: "El 87% dels punts que va demanar el PSC en un document presentat en roda de premsa la setmana de Nadal ja estan acordats amb el Govern".
Categoria: Política