Política
El president de la Generalitat i la consellera d'Economia
Foto: El president de la Generalitat i la consellera d'Economia | Europa Press
Comptes de la Generalitat

El repte d'equilibris d'ERC per encaixar uns pressupostos amb el PSC i Junts

El president de la Generalitat i la consellera d'Economia
Foto: El president de la Generalitat i la consellera d'Economia | Europa Press

Esquerra Republicana té un gran repte d'equilibris per buscar un difícil encaix dels pressupostos amb les demandes del PSC i Junts, després d'aconseguir l'aval dels Comuns.

Per què és important? L'executiu republicà tracta de quadrar les exigències dels socialistes, de Junts i dels comuns per aprovar els comptes aquest mes com a data límit.

En profunditat: Esquerra, que té tan sols 33 diputats dels 135 del Parlament, aspira a seduir les dues formacions que lideren l'oposició: el PSC i Junts. Un repte que podria ser un treball d'orfebreria si es té en compte que les eleccions municipals voleien a l'horitzó.

  • Tot i que hi ha acords sectorials i territorials, hi ha una gran dissonància en grans projectes i en el rumb polític que ha de prendre el país.
  • Si es repassen els tres documents de la negociació que s’han fet públics, s’evidencien els punts de discòrdia i de trobada.

D'altra banda: El PSC i Junts pressionen a ERC públicament per negar que existeix cap acord, tot i que l'executiu republicà va assegurar que s'havien aprovat un seguit de punts. 

Les demandes de Junts i PSC:

  • Projectes i infraestructures: De fet, socialistes i juntaires s'han alineat igual i han exigit la construcció del Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport.
  • Fiscalitat: El PSC vol ampliar les despeses en 800 milions. Junts, per la seva banda, vol rebaixar el tram autonòmic més baix de l'IRPF del 10,5% al 10% i revisar les successions perquè vagi cap a una bonificació del 99% a la llarga per a empreses familiars i parents de primer grau.
  • Autogovern: Els socialistes exigeixen aturar les obertures de noves delegacions a l'exterior el 2023. Això ha provocat la indignació entre les files de Junts. A més, el PSC vol que se suspengui la prova pilot per implantar la renda bàsica universal.
  • Educació: El PSC i Junts demanen més finançament per a concerts educatius, això va contra direcció del que porta al programa el Govern, que vol integrar més centres educatius a la xarxa pública.
  • Cultura: Junts reclama 80 milions més per TV3 i Catalunya Ràdio i el PSC exigeix 53 milions més pel CAC i l'ACN. A part de la partida ja acordada entre l'executiu i Junts per destinar 83 milions al foment del català.