Política
El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox).
Foto: El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox). | Emilio Fraile / Europa Press
Avortament

Sobrevola l'amenaça d'un 155 a PP i Vox a Castella i Lleó: els motius

El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox).
Foto: El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox). | Emilio Fraile / Europa Press

El govern espanyol ha intensificat aquest dilluns els missatges contra el protocol antiavortament que vol posar en marxa el govern del PP i del partit d'extrema dreta Vox de Castella i Lleó.

Per què és important? Les mesures amb les quals ambdós partits al front de la Junta busquen promoure la natalitat i donar suport a les famílies han aixecat una forta polèmica, ja que podria dificultar el dret de les dones a interrompre l'embaràs.

Al detall: La Junta de Castella i Lleó va anunciar dijous passat una sèrie de mesures 'provida' per evitar els avortaments.

  • Entre les mesures hi ha un reforç de l'atenció psicològica a les mares embarassades, un protocol que permeti escoltar els batecs, oferir una ecografia 4D i protegir l'objecció de consciència dels professionals sanitaris.

El més nou: El govern espanyol ha enviat un requeriment a la comunitat instant-la a no aplicar cap mesura que vagi en contra de drets reconeguts com el de l'avortament.

  • El requeriment pot ser el pas previ a una aplicació del 155, però la Moncloa apunta que hi ha "molts instruments" per garantir el compliment de la llei per part del govern de Castella i Lleó.
  • L'ofensiva del govern espanyol, encapçalat pel PSOE, compta amb el ple suport del seu soci de coalició, Podemos. 

Situació actual: Ara per ara, assenyalen fonts de l'executiu espanyol, "s'ha enviat un requeriment i han de contestar".

  • El govern espanyol espera a veure com reacciona el govern del popular Alfonso Fernández Mañueco, que de moment no ha publicat la instrucció dirigida als professionals sanitaris i anunciada pel vicepresident de la Comunitat, Juan García-Gallardo (Vox).

Què diuen? 

  • La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha advertit aquest dilluns al matí a Onda Cero que l'executiu "no tolerarà ni un pas enrere" en el dret a l'avortament i ha lamentat que PP i Vox plantegin aquest "greu retrocés". 
  • La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que el seu govern impedirà que es posi en marxa el protocol antiavortament. "No permetrem ni un pas enrere en els drets de les dones", ha afirmat.
  • La portaveu d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha afirmat que són mesures "destinades a obstruir" el dret a l'avortament.
  • La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha afirmat que el "silenci" de Feijóo només respon al fet que "li falta autoritat dins del PP".

Tot i això, el PP ha acusat el govern espanyol d'haver fet una maniobra per "desviar l'atenció" dels problemes que està generant l'aplicació de la llei del 'només sí és sí'. 

  • La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha "recomanat al govern" que recordi que "hi ha 184 agressors sexuals beneficiats" per la seva llei.
  • La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha acusat Vox de buscar un conflicte intern a la coalició "en una qüestió sobre la qual ni tan sols té competències".
  • El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha criticat la tebiesa d'algunes reaccions del PP, i ha afirmat que l'únic que busca aquest protocol és "oferir alternatives" a l'avortament. 

Background: El govern espanyol té el recurs de plantejar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució de Castella i Lleó; aquest permet intervenir en l'administració afectada per canviar les seves polítiques.

  • Seria el mateix que es va activar l'octubre del 2017 a Catalunya: el govern de Mariano Rajoy el va activar davant l'acceleració del procés independentista.
  • Rajoy va enviar un requeriment al llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont, on demanava que s'aclarís si s'havia declarat la independència.
  • Finalment, el Senat va aprovar el 155 el 27 d'octubre després que es proclamés la independència i Puigdemont suspengués els seus efectes.
Categoria: Política
Etiquetes: PP VOX Igualtat PSOE