Política
Sánchez i Macron en arribar a la Cimera Hispanofrancesa que se celebra, aquest dijous, a Barcelona.
Foto: Sánchez i Macron en arribar a la Cimera Hispanofrancesa que se celebra, aquest dijous, a Barcelona. | EFE/ Alberto Estévez
Cimera hispano-francesa

¿Què és el tractat de Barcelona i com canvia la relació entre França i Espanya?

Sánchez i Macron en arribar a la Cimera Hispanofrancesa que se celebra, aquest dijous, a Barcelona.
Foto: Sánchez i Macron en arribar a la Cimera Hispanofrancesa que se celebra, aquest dijous, a Barcelona. | EFE/ Alberto Estévez

L'independentisme va prendre ahir la font màgica de Montjuïc i les quatre columnes, en un matí clar i terriblement fred. Escales a dalt, però, a l'interior del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron escenificaven un nou acord de relació entre Espanya i França: el pacte de Barcelona.

Per què és important? El document signat afectarà a tota mena de sectors com la defensa, l'abastiment energètic o les migracions.

  • Espanya només té un Tractat d'Amistat d'aquest tipus amb Portugal. França, per la seva part, només té una relació bilateral tan forta amb Alemanya i Itàlia.

Com funciona? L'acord estableix que els dos països celebraran una cimera bilateral anual i que seran convidats al Consell de Ministres del país amic almenys una vegada cada tres mesos i per rotació.

  • També es crearan grups de treball sobre qüestions migratòries o de defensa i s'organitzarà anualment un fòrum econòmic i empresarial bilateral.
  • Així mateix, tots dos països es comprometen a fomentar l'intercanvi cultural i educatiu i consultar regularment abans de les grans decisions europees sobre temes d'interès comú.

Els detalls: Es tracta d'un text que dona un marc jurídic permanent a la relació bilateral que cerca veure reforçats diversos àmbits, com el de defensa, justícia i l'impuls de les interconnexions.

  • A l'àmbit de la defensa, es crearà un Consell Bilateral de Defensa i Seguretat, format pels ministres d'Afers Exteriors i Defensa i que es reunirà anualment. Els dos països es comprometen a "prestar-se assistència en cas d'agressió armada als seus territoris".
  • En matèria energètica, s'ha reforçat el projecte H2Med d'hidrogen verd entre Barcelona i Marsella i d'altres infraestructures.

Què han dit?

  • Pedro Sánchez: "Si alguna cosa posa en relleu aquesta trobada és l'excel·lent moment de les relacions bilaterals entre França i Espanya".
  • Macron, per part seva, ha destacat que amb aquest tractat estan "fent més noble la política".

Tot i això: La cimera hispano-francesa no ha aconseguit desbloquejar un dels principals punts d'interès per al Govern espanyol, el tancament de passos fronterers per part de França des de fa dos anys.

  • El president francès ha sostingut que es tracta d'alguna cosa "excepcional" i conforme al Tractat de Schengen, que es justificava per raons de seguretat.
  • Per la seva part, el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska ha reiterat al seu homòleg la necessitat de posar fi als controls interns i la lliure circulació en els passos fronterers.
Categoria: Política