Política
La consellera d'Acció Exterior
Foto: La consellera d'Acció Exterior | ACN
Generalitat

El Govern anuncia un "enviat a Irlanda" però no obrirà una delegació al país

Temps de lectura: 2 minuts
La consellera d'Acció Exterior
Foto: La consellera d'Acció Exterior | ACN

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha anunciat aquest dijous la creació "d'un enviat a Irlanda" per "reforçar relacions" però no obrirà una delegació del Govern al país.

Per què és important? L'executiu republicà va acordar amb el PSC no obrir noves delegacions de la Generalitat a l'exterior durant el 2023. És per això que aquest nou "enviat" fa sobrevolar les sospites que pot ser una concessió als socialistes, o una manera d'esquivar l'acord amb el PSC.

En profunditat: Serret ha negat que sigui una concessió de l'executiu d'ERC al PSC pels pressupostos, tot i que la figura de l'enviat no és habitual.

  • La consellera ha defensat l'impuls d'aquesta figura per "actuar de manera més ràpida i eficient" per "avançar" en l'acció exterior de la Generalitat, que preveu aprovar en les pròximes setmanes un nou marc per regular i desplegar aquest tipus d'enviats.
  • "La vocació és que, a partir de les bones relacions i sinergies creades per l'enviat, en el futur s'obri aquí una delegació perquè creiem que té sentit després del Brexit", ha subratllat.

A més: Encara no hi ha un termini per obrir aquesta representació a Irlanda, ha admès la consellera d'Acció Exterior, que acompanya el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una visita de dos dies a Irlanda.

Què ha dit? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat des de Dublín la seva estratègia de negociació per forçar un nou referèndum pactat amb l'Estat. "Hem iniciat una negociació amb el govern espanyol", ha reblat.

  • "Pensem que la independència no només és possible sinó necessària, i la millor manera, donada l'experiència que tenim, és pressionar per un acord", ha narrat aquest dijous en una entrevista des de la ràdio pública irlandesa.

Context: Aragonès ha iniciat aquest dijous la seva visita a Irlanda: a la tarda s'ha reunit amb l'exprimer ministre d'Irlanda Bertie Ahern, i aquest divendres ho farà amb les líders del Sinn Féin Mary Lou McDonald i Michelle O'Neill.

Categoria: Política
Etiquetes: Generalitat ERC PSC