Política
L'excomissari José Manuel Villarejo
Foto: L'excomissari José Manuel Villarejo | Europa Press
Franquisme

L'excomissari Villarejo, denunciat per tortures i participar en un afusellament

Temps de lectura: 2 minuts
L'excomissari José Manuel Villarejo
Foto: L'excomissari José Manuel Villarejo | Europa Press

L'excomissari José Manuel Villarejo, acusat de ser el cervell de l'Operació Catalunya, ha estat denunciat per torturar tres antifranquistes que van acabar afusellats en la Direcció General de Seguretat.
 
Per què és important? Amb la nova llei de memòria democràtica podria existir l'oportunitat d'investigar el passat de Villarejo.

En profunditat: Tal com ha avançat Público, Villarejo era un dels agents franquistes més temuts de la Brigada Central d'Informació Social, que operava a la Direcció General de Seguretat madrilenya.

  • Aquesta unitat estava dirigida pel comissari franquista Roberto Conesa, que feia de mestre de tortures als agents. Policies com Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño, i l'anomenat José Manuel Villarejo, conegut entre els antifranquistes com 'el alemán'.
  • El digital ha tingut accés als documents de la denúncia i a expedients que demostren que Villarejo va rebre condecoracions, premis i felicitacions durant l'etapa franquista.

Al detall: Villarejo va ser nomenat subinspector en menys de tres anys d'aterrar a l'acadèmia policial i va rebre una recompensa de 25.000 pessetes per la seva feina de desarticulació del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota, les FRAP.

  • A més, la Direcció General de Seguretat (DGS) el va promocionar per rebre el distintiu al mèrit policial per una operació que va acabar amb la tortura i l'afusellament de José Humberto Baena, José Luis Sánchez-Bravo i Ramon García Sanz, el setembre del 1975.

La querella: Ara, l'exmilitant antifranquista Julio Pacheco Yepes denuncia Villarejo per haver-lo torturat, ja que el reconeix com 'el alemán'.

  • "De seguida li vam posar el nom de 'el alemán', i quan es va començar a parlar dels seus escàndols i les seves gravacions va resultar que era el famós comissari Villarejo".
  • A més, ha denunciat quatre agents de la BIC per crims de lesa humanitat en concurs real amb delicte de tortures, entre ells Villarejo: "He esperat que tirés endavant la nova llei de memòria democràtica; podria tenir una oportunitat de fer que s'investigui tot, però no soc molt optimista".
Categoria: Política
Etiqueta: Franquisme