Política
Irene Montero, ministra d'Igualtat d'Unides Podemos
Foto: Irene Montero, ministra d'Igualtat d'Unides Podemos | Europa Press
Igualtat

Unidas Podemos registra esmenes a la reforma del 'només sí és sí' del PSOE

Temps de lectura: 2 minuts
Irene Montero, ministra d'Igualtat d'Unides Podemos
Foto: Irene Montero, ministra d'Igualtat d'Unides Podemos | Europa Press

Unidas Podemos ha registrat aquest dilluns 10 d'abril les seves esmenes a la reforma de la llei del 'només sí és sí' del PSOE.

Per què és important? La llei del Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero encara porta cua. La formació lila presenta ara les seves esmenes a la reforma socialista que va aprovar el Congrés, sense ells i amb la dreta. L'objectiu, evitar que els jutges rebaixin les condemnes que els agressors sexuals demanen de revisar.

A la pràctica: 

  • La proposta de la formació lila introdueix canvis en els agreujants de les agressions sexuals i rectifica el plantejament dels socialistes, eliminant el subtipus agreujat que introdueix la violència i intimidació des de l'inici.
  • Les esmenes d'Unidas Podemos, en línia amb les que van registrar ERC i EH Bildu, reforcen les penes en la part dels agreujants sense tocar l'esquema inicial de la norma.

Què diuen? 

  • La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha defensat en una entrevista a TVE que així es manté el consentiment en el centre i ha esperat que el PSOE s'avingui a acordar veient que Unidas Podemos va en la mateixa línia que els aliats de la investidura.
  • La delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha argumentat que "la violència i la intimidació poden ser circumstàncies agreujants, però no determinar si hi ha agressió sexual". Segons Rosell, el del PSOE és un esquema "disfuncional" que implica "retrocedir i desfer el sistema del consentiment".

Què esperar? La delegada ha defensat que la formació lila està disposada a arribar a un acord amb el PSOE, a qui ha acusat d'haver-se aixecat de la taula i ha defensat que les seves esmenes serveixen per "visualitzar que hi havia altres solucions tècniques" a la plantejada pels socialistes. Rosell ha esperat que el PSOE "reflexioni".

Mentrestant: El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha optat per valorar mesures alternatives, com la llibertat vigilada, en els casos en els quals es produeixin rebaixes de pena per la coneguda com a 'llei del només sí és sí'.