Societat
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
Foto: El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz | A. Pérez Meca / Europa Press
Llei del 'només sí és sí'

Fiscalia suggereix alternatives en casos de rebaixa de pena pel 'només sí és sí'

Temps de lectura: 2 minuts
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
Foto: El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz | A. Pérez Meca / Europa Press

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha optat per valorar mesures alternatives, com la llibertat vigilada, en els casos en els quals es produeixin rebaixes de pena per la coneguda com a 'llei del només sí és sí'.

Per què és important? Aquest dimarts, el PSOE va aconseguir tramitar la reforma de la llei del 'només sí és sí' amb el suport de PP, Cs, PDeCAT i PNB i amb l'oposició d'Unides Podem.

  • La reforma augmenta les condemnes i delimita les forquilles de penes. Les penes proposades són les anteriors a la llei, les del Codi Penal del 2010.

Què esperar? En una circular enviada aquest dijous per García Ortiz, s'estableixen les "pautes" a seguir pels fiscals davant de les revisions de sentències a agressors sexuals.

  • Fonts fiscals expliquen que l'objectiu és que els membres de la Junta de Fiscals de Sala estudiïn aquest esborrany de cara a la reunió prevista per al proper 16 de març.
  • El que s'ha enviat aquest dijous és un document amb les directrius perquè els fiscals de Sala puguin analitzar les propostes i debatre-les d'aquí a una setmana.

Què sabem? En la seva proposta, García Ortiz incideix que, a l'hora de dur a terme les revisions de pena, "els fiscals prendran en consideració la totalitat de les normes aplicables d'acord amb l'actual i a l'anterior redacció del Codi Penal", aplicant "aquella versió que sigui en el seu conjunt més favorable al reu".

  • Reitera que, "com a regla general, no serà procedent la revisió de les condemnes fermes quan la pena imposada en la sentència també sigui susceptible d'imposar-se d'acord amb el nou marc legal". 

No obstant això, exposa que, "excepcionalment, quan l'aplicació estricta d'aquesta regla provoqui resultats manifestament desproporcionats, sí que es podrà promoure la revisió de les sentències fermes".

Categoria: Societat