Política
La presidenta suspesa del Parlament
Foto: La presidenta suspesa del Parlament | Lorena Sopêna / Europa Press
Parlament

La Junta Electoral Central i l'escó de Laura Borràs: què pot passar?

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta suspesa del Parlament
Foto: La presidenta suspesa del Parlament | Lorena Sopêna / Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) abordarà aquest dijous en una reunió a les 13 hores la possibilitat de retirar l'escó a la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs.

Al detall: En l'ordre del dia de la trobada de la JEC està examinant els escrits de Vox, Cs i PP que li sol·liciten que ordeni la retirada de l'acta a la presidenta de Junts.

Què passarà? L'àrbitre electoral podria seguir els precedents dels casos de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà i de l'expresident de la Generalitat Quim Torra i adoptar la decisió sense esperar que hi hagi una sentència ferma.

  • Una altra opció podria ser traspassar l'afer a la Junta Provincial Electoral, ja que està constituïda amb motiu de les eleccions del 28-M.
  • En cas que la JEC opti per resoldre ella mateixa i ho fes en línia amb pronunciaments anteriors, l'àrbitre electoral podria considerar que la sentència del TSJC que condemna Borràs per prevaricació i falsedat documental és causa d'inelegibilitat sobrevinguda. Per establir aquesta retirada de l'escó la Junta Electoral podria esgrimir l'article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

En profunditat: L'article, utilitzat en els casos de Juvillà i Torra, diu que "són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l'Administració Pública o contra les Institucions de l'Estat quan la mateixa hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu o la d'inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a lloc de treball o càrrec públic".

Escenaris: En cas que a JEC li retiri l'escó, la pilota passaria al Parlament que haurà de fer efectiva la decisió de retirar-li l'escó a Borràs. En cas que es faci efectiva la retirada, els grups parlamentaris hauran de decidir com se la substitueix. Junts haurà de dir si vol que un altre membre del seu partit ocupi la presidència de la cambra catalana o no proposa nou candidat.

  • Si, per contra, organisme electoral envia la qüestió a la Junta Electoral Provincial, els temps s'allargarien. Una decisió de la Junta Electoral Provincial (JEP) podria, a més, ser recorreguda posteriorment a la JEC.

 

Categoria: Política
Etiquetes: Laura Borràs Junts