Política
Laura Borràs i Quim Torra
Foto: Laura Borràs i Quim Torra | Europa Press
Cas Borràs

La Junta Electoral Central, l'espasa de Dàmocles dels líders independentistes

Temps de lectura: 2 minuts
Laura Borràs i Quim Torra
Foto: Laura Borràs i Quim Torra | Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) torna a tenir a les seves mans el futur d'un altre dirigent independentista. En aquest cas, el de la presidenta de Junts, Laura Borràs, sentenciada per prevaricació i falsedat documental.

Per què és important? PP, Vox i Cs han demanat a aquest òrgan que li retiri l'escó a la presidenta suspesa del Parlament després que se l'hagi condemnat amb delictes relacionats a la corrupció.

Què és? La JEC és l'espasa de Dàmocles dels líders independentistes que reben una sentència. Si aparta Borràs, ja serien tres líders del moviment que aquest òrgan aparta.

  • De fet, aquest òrgan que regula processos electorals resoldrà l'afer Borràs després de Setmana Santa i el Parlament haurà de tornar a decidir si acata o es rebel·la.

L'historial: La Junta Electoral Central ha emprat l'article 6.2.b de la Llei Orgànica de Règim Electoral General per apartar de l'escó l'expresident de la Generalitat Quim Torra i l'exdiputat de la CUP Pau Juvilà.

  • També va ser molt rellevant durant les eleccions al Parlament Europeu del 2019. L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, l'exconseller Toni Comín i l'exvicepresident Oriol Junqueras van ser votats com a eurodiputats. La JEC va tractar de frustrar el seu pas per l'Eurocambra argumentant que aquests no havien acatat ni jurat la Constitució espanyola.

En profunditat: Amb Torra el Tribunal Suprem va assentar jurisprudència i la JEC va usar-ho per exigir després la substitució de Juvillà. Borràs llavors era presidenta del Parlament i tot i que va prometre desobeir l'ordre, va acabar acatant la JEC.

  • Encara que no existissin sentències fermes (no ratificades pel Suprem), aquest òrgan va obligar a desterrar Torra i Juvillà argumentat que van rebre una sentència i eren "inelegibles". Aquest mateix article i argumentació és la que, molt probablement, usarà la JEC per exigir que Borràs entregui la seva credencial com a diputada.

 

Categoria: Política