Política
Laura Borràs saluda els seus seguidors desprès de conèixer la seva sentència davant del Parlament
Foto: Laura Borràs saluda els seus seguidors desprès de conèixer la seva sentència davant del Parlament | Oliver de Ros/ Principal
Parlament

El Govern també vol substituir Borràs: "Cal una presidència plena"

Temps de lectura: 2 minuts
Laura Borràs saluda els seus seguidors desprès de conèixer la seva sentència davant del Parlament
Foto: Laura Borràs saluda els seus seguidors desprès de conèixer la seva sentència davant del Parlament | Oliver de Ros/ Principal

L'executiu català urgeix a les formacions parlamentàries a substituir la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, amb "caràcter immediat". 

Per què és important? Borràs ha estat condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) consideri que ha fraccionat contractes per afavorir a un amic seu, Isaías Herreo, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). 

Què diu? La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat el que molts ja donaven per suposat: l'executiu català també vol la substitució de Borràs com a presidenta de la cambra catalana. 

  • Plaja ha demanat als grups parlamentaris a buscar i trobar un acord per a substituir Borràs del càrrec després de la sentència del TSJC. 
  • Segons la portaveu, s'ha "obert un nou escenari diferent del d'abans del judici" amb la condemna a Borràs, i s'està "afeblint la institució" amb els "mesos d'interinitat".
  • "Ara sí, pertoca als grups trobar una solució amb caràcter immediat per desbloquejar la situació. Cal una presidència plena, acordada per majoria i que pugui funcionar sense condicionants personals", ha sentenciat. 

En detall: El que no ha volgut valorar Plaja és la proposta del PSC de modificar la llei per a poder destituir membres de la Mesa del Parlament en casos com el de Borràs, ni les paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras, esperonant Junts a resoldre la situació de la presidència per a no haver de valorar si cal fer ús d'eines com la del PSC o no.

  • Plaja tampoc ha volgut posicionar el Govern sobre un hipotètic escenari amb una presidència del Parlament en mans d'un partit diferent de Junts.

Context: Aquest dimarts, el grup socialista ha registrat una proposta per reformar el Reglament del Parlament amb l'objectiu de "restablir la dignitat" de la cambra. 

  • El líder del PSC, Salvador Illa, ha reclamat la col·laboració de la resta de formacions i ha afirmat que tenen la "responsabilitat" d'acabar amb la "interinitat" al capdavant de la cambra que creu que "fa massa temps que dura".