Política
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en una fotografia d'arxiu
Foto: Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en una fotografia d'arxiu | Alberto Ortega / Europa Press
Igualtat

Primer acord de PSOE i PP per la reforma del 'només sí és sí' que indigna Podemos

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en una fotografia d'arxiu
Foto: Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en una fotografia d'arxiu | Alberto Ortega / Europa Press

PSOE i PP han arribat a un primer acord sobre la reforma de la Llei del 'només sí és sí' que es votarà aquest dijous 20 d'abril. Es tracta de l'esmena sobre un tipus de delicte: la difusió de continguts que promoguin les agressions sexuals quan es tracti de menors de 16 anys.

Per què és important? Els socialistes han acceptat una esmena dels populars en ple procés de reforma de la polèmica llei del Ministeri d'Igualtat, que s'ha traduït en un miler de rebaixes de condemnes a agressors sexuals a tot el país. A Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia ha rebaixat totes les penes que ha revisat.

A fons: PSOE i PP han acordat tipificar com a delicte en el Codi Penal la distribució (a través d'internet, del telèfon o de qualsevol mitjà) continguts que promoguin, incitin o fomentin les agressions sexuals a menors de 16 anys. Així, la mesura corregeix la destipificació d'aquest delicte.

Què diuen?

  • Fonts del grup parlamentari Popular han explicat que aquesta modificació es realitzarà després de pactar una esmena transaccional. Previsiblement, aquest nou text s'inclourà durant la reunió de ponència d'aquest dilluns en el Congrés.
  • La secretària d'Igualtat dels socialistes, Andrea Fernández, ha intentat rebaixar la transcendència del canvi, que ha titllat de "merament tècnic" respecte a la proposta de reforma del PSOE. Ha insistit que les modificacions que es treballen amb el PP no suposen canvis "substancials" en la seva iniciativa.

Tanmateix: La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ho veu com una humiliació dels populars als socialistes. Per a la líder d'Unidas Podemos, és un pas més en la tornada a l'anterior Codi Penal, "el de la violència i la intimidació que basa la credibilitat de la víctima en funció de les ferides que la violència de l'agressor li exerceix".

  • "Quan li dones la mà al PP, t'agafa el braç", ha advertit Montero.
  • També ha valorat com a "inexplicable" que "les aliances que han servit per defensar el dret a l'habitatge no serveixin per protegir els drets de les dones".

Previsions: Les fonts han explicat que les negociacions amb els socialistes continuaran al llarg del dia de cara a la ponència que la cambra baixa celebra aquest dilluns.