Política
La líder de Sumar, Yolanda Díaz
Foto: La líder de Sumar, Yolanda Díaz | Europa Press
Eleccions generals

Yolanda Díaz assumeix "el repte" de l'avanç electoral: "Sortim a guanyar"

Actualitzat: Dilluns, 29 de maig de 2023. 14:07
Temps de lectura: 3 minuts
La líder de Sumar, Yolanda Díaz
Foto: La líder de Sumar, Yolanda Díaz | Europa Press

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha afirmat davant l'anunci d'eleccions anticipades que "assumeix el repte".

Per què és important? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'avanç de les eleccions generals espanyoles pel pròxim diumenge 23 de juliol

Què diu? La líder de Sumar ha anunciat a través d'un tuit que assumeix "el repte" de les pròximes eleccions generals a Espanya. 

  • "Des d'aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol", ha dit en la piulada a Twitter.
  • "El missatge rebut ahir a la nit va ser molt clar: cal fer les coses d'una altra manera. Sense distraccions", ha dit Díaz. 
  • "Des d'aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol". 
  • La vicepresidenta considera que ens trobem en "temps d'audàcia" i defensa el seu projecte per "continuar donant resposta als desafiaments socials, ecològics i econòmics del nostre país".
  • "Davant l'Espanya negra de Feijóo, sortim a guanyar. La gent ens està esperant", ha conclòs la líder de Sumar. 

Context: Díaz va presentar la candidatura electoral de Sumar fa menys de dos mesos i encara està pendent de tancar un pacte de coalició amb Unidas Podemos. 

  • Tot apunta que, després dels mals resultats de la formació morada, les negociacions avançaran amb rapidesa per trobar la solució per encaixar els dos projectes sota les sigles de Sumar. 

A la pràctica: Sumar i Unidas Podemos només tindran 10 dies per pactar des de la convocatòria d'eleccions generals anticipades si volen concórrer junts el 23 de juliol.

  • La decisió del president del govern espanyol obliga a accelerar la negociació si la candidatura de Yolanda Díaz i la formació lila volen agrupar-se en una mateixa llista.
  • Segons estableix l'article 44 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), els partits i federacions que facin un pacte de coalició per anar plegats als comicis hauran de comunicar-ho a la Junta Electoral competent "en els deu dies següents a la convocatòria".

A Catalunya: El portaveu d'En Comú Podem (ECP), David Cid, ha assegurat que la formació entoma el repte del 23-J i es posa "a plena disposició" de la líder de Sumar perquè sigui la pròxima presidenta del govern d'Espanya.

  • "Estem tots convençuts que és el moment de posar-se darrere de Yolanda Díaz, no s'entendria d'una altra manera", ha afirmat.
  • Cid també ha fet una valoració dels resultats dels comuns a les municipals i ha admès que no eren els resultats que esperaven ni han aconseguit els objectius fixats, entre ells guanyar a Barcelona. Malgrat tot, ha defensat que ECP és un espai "consolidat" com a quarta força municipal a Catalunya.
Notícies relacionades