Política
L'edifici de la Diputació de Barcelona
Foto: L'edifici de la Diputació de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Diputació

Junts descarta pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
L'edifici de la Diputació de Barcelona
Foto: L'edifici de la Diputació de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Junts descarta repetir el pacte amb el PSC per governar conjuntament a la Diputació de Barcelona i aposta per una "alternativa". 

Per què és important? Fa quatre anys, els postconvergents i socialistes van arribar a un acord per governar la Diputació de Barcelona. Un pacte polèmic, ja que les dues formacions van decidir apartar ERC de la governança de la institució.

Què diuen? Junts ha anunciat que buscarà una majoria "alternativa" a la Diputació i, per tant, ha descartat repetir un pacte amb el PSC. 

  • L'executiva del partit ha apostat per forjar una altra aliança, sense concretar amb qui però prioritzant pactes independentistes. Per tant, tot apunta que es podria arribar a un acord amb ERC i altres forces. 

Context: Aquesta decisió arriba després de dies de debat intern sobre si repetir o no l’entesa a l’ens supramunicipal amb els socialistes, una institució amb un pressupost d’uns 1.300 milions d’euros.

  • La Diputació de Barcelona és l’única que no està tancada. A Tarragona i Lleida governaran ERC i el PSC, mentre a Girona ho farà una coalició independentista entre Junts i els republicans.

A la pràctica: Perquè sigui possible a Barcelona un pacte entre Junts i ERC, caldrà sumar el diputat de Tot per Terrassa i que no hi hagi aliances com les de l'Ajuntament.

  • La majoria absoluta se situa en 26 diputats. Un pacte de Junts (12) i ERC (11) seria insuficient. Sumant el diputat de Tot per Terrassa, podrien arribar fins als 24, que guanyarien els 23 dels comuns i el PSC.
  • Tot plegat, sense tenir en compte si el PP (4) s'implica com a l'Ajuntament o no. En la primera votació cal majoria absoluta; en la segona volta, el candidat amb més suport és elegit president de l'ens supramunicipal.

Previsions: El ple de constitució de la Diputació de Barcelona està previst per a principis de juliol, encara sense data. 

Categoria: Política