Política
La portaveu del grup parlamentari de VOX al Parlament Balear, Idoia Ribas, estreny la mà del portaveu del Partit Popular a la cambra, Sebastià Sagreras
Foto: La portaveu del grup parlamentari de VOX al Parlament Balear, Idoia Ribas, estreny la mà del portaveu del Partit Popular a la cambra, Sebastià Sagreras | Vox / ACN
Política

PP i Vox pacten a les Balears: L'extrema dreta entra als consells insulars

Temps de lectura: 3 minuts
La portaveu del grup parlamentari de VOX al Parlament Balear, Idoia Ribas, estreny la mà del portaveu del Partit Popular a la cambra, Sebastià Sagreras
Foto: La portaveu del grup parlamentari de VOX al Parlament Balear, Idoia Ribas, estreny la mà del portaveu del Partit Popular a la cambra, Sebastià Sagreras | Vox / ACN

El Partit Popular i Vox han signat un acord per tal que el PP governi i l'extrema dreta entri als consells insulars de Mallorca i Menorca.

Per què és important? El pacte és fruit dels resultats de les eleccions del passat 28 de maig en què la presència de PP i Vox va ser àmplia arreu del territori. Els acords entre ambdues formacions es van consolidar en nombrosos governs municipals, i en governs autonòmics com el del País Valencià.

En detall: Marga Prohens, del PP, serà la nova presidenta del govern Balear amb els vots de la seva formació i de Vox. Tot i això, l'extrema dreta no formarà part del govern.

D'on venim? L'extrema dreta ja presideix el Parlament Balear després que la setmana passada les dues formacions de dretes tanquessin un acord inicial. En base a aquest, Gabriel Le Senne, de Vox, va ser investit com a president de la cambra, i es va convertir en la segona autoritat del país.

  • La formació verda, tot i això, va obtenir només 8 dels 59 escons del Parlament Balear. El PP per la seva banda, en va obtenir 25.

Què diu Vox? A les Illes, PP i Vox han pactat 110 punts que pretenen "aconseguir la fi de les polítiques socialistes i separatistes a les illes aplicades per l'anterior govern, a més de les bases per a un canvi a les Balears que atengui prioritàriament problemes com la falta de llibertat lingüística, l'accés a l'habitatge, la baixada d'impostos, el suport a la família o la lluita contra la immigració il·legal".

  • Segons Vox, el pacte inclou la creació d'una Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística que substitueixi l'actual Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, "que ha servit com a instrument d'imposició lingüística i exclusió de l'espanyol".
  • També ha subratllat que la naturalesa i format "excepcionals" de l'acord respon a la "gravíssima situació d'expansió separatista i falta de llibertat a les Baleares, especialment en els àmbits escolar i lingüístic".

Què diu el PP? El PP ha declarat que el pacte recull les cinc línies bàsiques acordades per totes dues formacions el 19 de juny "a fi de preservar la llibertat, el desenvolupament econòmic, les millores dels serveis socials i la sanitat pública, la protecció de la dona i la seguretat dels ciutadans" de les Balears.

  • El PP, contràriament a Vox, no fa especial esmena a qüestions lingüístiques en el seu escrit
  • La formació blava afirma que el pacte permet donar compliment al programa de govern amb què es va presentar a les eleccions del 28-M.

A més, el PP de Mallorca i el de Menorca han tancat també pactes amb Vox per tal que l'extrema dreta doni suport a la investidura de Llorenç Galmés com a president del Consell mallorquí i a Dolfo Vilafranca com a president del consell menorquí.

  • Vox, per tant, sí que entrarà a formar part dels governs insulars.
Categoria: Política
Etiquetes: Balears PP