Política
El president espanyol a Brussel·les
Foto: El president espanyol a Brussel·les | Europa Press
Europa

Sánchez assumeix la presidència espanyola de la UE amb un inici ple d'obstacles

Temps de lectura: 2 minuts
El president espanyol a Brussel·les
Foto: El president espanyol a Brussel·les | Europa Press

Espanya assumeix des d'aquest dissabte, i fins a finals d'any, la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea (UE) i haurà de gestionar un inici d'etapa ple d'obstacles: des de les eleccions generals fins a la resolució del cas Puigdemont.

Per què és important? Algunes de les prioritats que s'ha fixat l'executiu espanyol en una presidència marcada per les eleccions generals del 23-J, que podrien fer trontollar l'agenda en cas de canvi de govern.

Context: Es tracta de la cinquena presidència del Consell de la UE que assumeix Espanya. La darrera vegada va ser el 2010 sota el govern de José Luís Rodríguez Zapatero.

  • En aquest cas, arriba en un moment clau perquè serà la penúltima abans que acabi la legislatura, amb les pròximes eleccions europees previstes per al juny.

Els obstacles: Pocs dies després d'encetar la presidència, el 5 de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea sentenciarà sobre la immunitat del president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont.

  • Tant si la justícia dicta a favor de Puigdemont o en contra, la reputació d'Espanya pot quedar en entredit. Si es manté la immunitat de Puigdemont, podrà passejar-se amb total llibertat per Europa, en canvi, si no fos així s'iniciaria un nou procés judicial a Bèlgica on Espanya hauria de tornar a rumiar com afrontar.
  • El segon repte són les eleccions del 23 de juliol. Si el PP guanya, el poder socialista de Sánchez a la UE pot trontollar. I també pot veure truncat tots els seus objectius marcats a Brussel·les.

Els objectius de Sánchez: Reformar les regles fiscals, assolir un pacte migratori, posar el focus en la reindustrialització i en el mercat elèctric, donar-li un impuls a les relacions amb llatinoamèrica, entre altres.

 

Categoria: Política