Política
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN
Exili

La justícia europea retira la immunitat a Carles Puigdemont

Actualitzat: Dimecres, 5 de juliol de 2023. 09:59
Temps de lectura: 3 minuts
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) desestimat el recurs de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i perd la immunitat. 

Què en sabem? Aquest dimecres, la justícia europea ha desestimat el recurs dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí i els hi retira la immunitat com a diputats de l'Europarlament. 

  • Aquesta decisió obre la porta a què el jutge Pablo Llarena pugui fer noves euroordres. 

El motiu: El tribunal europeu, amb seu a Luxemburg, ha desestimat tots els motius formulats pels independentistes. En particular, aquelles que feia referència que l'Eurocambra havia negat que el suplicatori intentés danyar l'activitat parlamentària dels tres eurodiputats. 

  • El TGUE ha tornat a recordar que el Parlament Europeu no pot analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols perquè això és competència de les autoritats nacionals.

En detall: El tribunal també rebutja les queixes dels independentistes per la suposada falta d'imparcialitat de la cambra europea en la gestió del suplicatori. 

Previsions: Preveient aquest escenari, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí ja va avançar la setmana passada que presentaran un recurs en última instància al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) acompanyat d'una petició de mesures cautelars per intentar retenir la immunitat provisionalment fins que es resol el cas de forma definitiva. 

Què diuen? L'expresident de la Generalitat ha reaccionat a través de Twitter en conèixer la decisió del tribunal. 

  • "Res no s’acaba, ben al contrari. Tot continua. Presentarem recurs al TJUE, i defensarem fins al final els nostres drets fonamentals, que són també els drets fonamentals dels catalans i els europeus", ha escrit Puigdemont. 
  • L'expresident ha explicat que "tenim dos mesos per presentar el recurs a la màxima instància judicial europea, que després disposarà de sis mesos per prendre una decisió". 

Context: Davant del tercer intent d'extradició d'Espanya pels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí, aquests van recórrer al TGUE per impugnar l'aixecament de la immunitat aprovada pel Parlament Europeu el març del 2021 i sol·licitada pel Suprem.

  • Puigdemont i Comín se'ls acusa de malversació i desobediència, i a Ponsatí només de desobediència per la seva implicació en el referèndum de l'1-O.
  • Arran de la derogació de la sedició, el Suprem va reformular al gener d'aquest any la causa del procés. Mentre Ponsatí no s'exposa a entrar a la presó i ja ha trepitjat Catalunya (només té una ordre de detenció activa a Espanya efectes d'anar a declarar), l'expresident Puigdemont i l'exconseller Comín sí que s'enfronten a penes de presó per la malversació.
  • El jutge Llarena també va decidir deixar sense efecte les euroordres contra ells, però no va retirar les ordres de detenció nacionals.