Política
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN

La immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, en joc: Europa decideix aquesta setmana

Temps de lectura: 3 minuts
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN

La justícia europea ha de decidir aquesta setmana sobre la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Això dos anys després que el Parlament Europeu els hi aixequés i que els jutges els hi hagin mantingut de forma provisional per protegir-los tot aquest temps fins ara.

Per què és important? La política catalana i espanyola torna a mirar cap a Europa per una qüestió fonamental quant a la situació del president del Govern de la Generalitat de Catalunya i dos dels consellers de l'1 d'octubre. La immunitat és el mecanisme que els garanteix que no siguin perseguits políticament i que puguin exercir les seves tasques com a eurodiputats.

En detall: El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), amb seu a Luxemburg, va deixar el cas vist per sentència el 25 de novembre del 2022, després que Puigdemont, Comín i Ponsatí presentessin recurs contra la retirada. Ara, està previst que emeti aquesta sentència el dimecres 5 de juliol, amb dos aspectes sobre la taula.

  • D'una banda, la negativa del Parlament Europeu a protegir la immunitat dels eurodiputats de Junts. Fonts de la defensa apunten que el tribunal podria dir que ha quedat "buida de contingut" en ser una qüestió superada per fets posteriors.
  • I d'una altra, la validesa de l'aixecament de la immunitat. Aquesta qüestió és més rellevant per validar o no la immunitat, i els advocats creuen que "estan tots els escenaris oberts".

A partir d'ara: En cas que la sentència confirmi la immunitat, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí demanarà la retirada de l'ordre de detenció nacional del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

  • "Com pot ser que puguin transitar per tota la UE menys per la seva circumscripció?", apunten fonts de la defensa, que preveuen argumentar aquesta petició amb el dret a la llibertat de moviment. 
  • Altrament, si la sentència confirma la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat als eurodiputats de Junts, la defensa avança que recorreran a la instància superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i demanaran que se'ls mantingui la protecció de forma cautelar.

Què diuen? La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que el Govern espera que la sentència sigui "positiva" i faci "evident" que "s'han vulnerat drets".

  • La consellera espera que arribi "el dia que tots els que estan a l'exili puguin tornar amb totes les garanties i llibertat", però no vol entrar en "especulacions" sobre la tornada de l'expresident, tot recordant que tornar de l'exili "és molt complex" i "no és fàcil de portar a nivell personal".
  • De fet, Serret també va marxar a Bèlgica el 2017, però es va acabar posant a disposició del Suprem el 2021 i ha estat condemnada a 1 any d'inhabilitació per desobediència en la causa del 'procés'.

Mentrestant: El Tribunal Suprem ha confirmat recentment el processament de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers a l'exili Lluís Puig, Antoni Comín i Clara Ponsatí per l'1-O, mantenint-los encausats per desobediència, malversació agreujada o tots dos delictes.

  • És la decisió dels jutges després de l'entrada en vigor del nou Cadi Penal, que va eliminar la sedició i va reformar la malversació. Així, Puigdemont, Puig i Comín estan processats pels dos delictes, i Ponsatí només per desobediència