Política
L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín
Foto: L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín | Europa Press
Exili

El Suprem avala Llarena i processa Puigdemont per desobediència i malversació greu

Barcelona.
Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín
Foto: L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín | Europa Press

El Tribunal Suprem ha ratificat que l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, i l'exconseller Toni Comín, siguin processats pels delictes de desobediència i de malversació agreujada, sense atenuar la seva acusació amb la reforma del Codi Penal. 

Per què és important? La justícia espanyola demana fins a 12 anys de presó per Puigdemont i Comín pels fets de l'1 d'octubre.

En profunditat: El Suprem ha avalat a interpretació del jutge Pablo Llarena, instructor de la llarga causa del Procés, i ha rebutjat els recursos d'apel·lació que van presentar les defenses.

  • Llarena considera que la malversació de l'1 d'octubre va ser amb ànim de lucre i, per tant, conclou que no es poden atribuir atenuants. El jutge va interpretar que "l'ànim de lucre no resulta diferent de l'ànim de tenir o de disposar d'una cosa com a pròpia" i conclou que "no és aplicable cap eliminació o reducció de la pena prevista".
  • "Els encausats van desplegar i impulsar una desobediència civil i una insurrecció institucional orientada a alterar l'ordre constitucional, sense cap crida a la violència, no uns desordres públics per mitjà de la violència", diu la interlocutòria de la sala.
  • Però és que, a més, els magistrats recorden que això mateix ja ha estat resolt per la interlocutòria del febrer passat del tribunal sentenciador de la majoria de processats per l'1-O, que també va excloure els fets dels desordres públics i els va considerar un delicte de desobediència.

Context: Amb el nou Codi Penal, impulsat per Esquerra i el govern espanyol, les penes de malversació són més baixes si no hi ha enriquiment personal o d'un tercer.

A més: El Suprem també ha rebutjat els recursos dels eurodiputats Lluís Puig i Clara Ponsatí i ha deixat el seu processament tal com el va decidir el magistrat Llarena. 

Categoria: Política