Política
Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat
Foto: Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat | Nicolas Landemard / Le Pictorium A / DPA
Judici Procés

El TS revisa el cas de Puigdemont arran de la reforma del Codi Penal

Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat
Foto: Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat | Nicolas Landemard / Le Pictorium A / DPA

El cas de Carles Puigdemont i els exconsellers imputats per l'1-O arriba avui al Suprem que decidirà si  manté les sentències del magistrat de la causa del procés, Pablo Llarena, després de la modificació del Codi Penal.

D'on venim? L'última decisió de Llarena va ser substituir el processament per delicte de sedició pel de desobediència, i mantenir les acusacions per malversació agreujada. 

  • Tot i això, Puigdemont i la resta d'exconsellers van recórrer la decisió del jutge per negació dels fets imputats, prescripció i il·legalitat de la interlocutòria que conclou el sumari.
  • Ara el Suprem haurà de valorar si la manté o corregeix la decisió de Llarena.

Context: El delicte de sedició va ser derogat i el de malversació reformat al Codi Penal. Per aquest motiu, Puigdemont, Ponsatí, Comín i la resta d'imputats per l'1-O van demanar que es revisessin les seves causes d'acord amb el nou delicte de desordres públic agreujats.

  • L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig estan processats pels delictes de malversació agreujada i desobediència.
  • Mentre, l'exconsellera Clara Ponsatí i a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, només estan processades per desobediència.

Previsions: El pròxim 5 de juliol el Tribunal General de la Unió Europea dictarà la seva sentència sobre la impunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí com a eurodiputats de Lliures per Europa.

  • Encara quedarà, en segona instància, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
  • Si es decidís que els eurodiputats estan emparats per la immunitat, la nova interlocutòria de Llarena podria quedar aturada.

Què diu Puigdemont? El mes de març, l'expresident declarava al Parlament Europeu que: "La immunitat no és un caprici, sinó que busca evitar els abusos dels estats. Ha posat en contradicció les costures de l'Estat espanyol, deixant en evidència les seves mancances democràtiques. A una persona amb immunitat no se'l pot detenir si no ha comès cap delicte flagrant".