Política
Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats de Junts
Foto: Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats de Junts | ACN
Exili

Puigdemont i Comín acusen Llarena d'insubordinar-se a Europa per la detenció de Ponsatí

Actualitzat: Dimarts, 28 de març de 2023. 19:28
Temps de lectura: 3 minuts
Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats de Junts
Foto: Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats de Junts | ACN

Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han reaccionat a la tornada a Catalunya i detenció de Clara Ponsatí quan passejava per Barcelona. Han acusat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'insubordinar-se a Europa.

Per què és important? L'exconsellera d'Educació durant el referèndum de l'1-O ha tornat a Catalunya després de cinc anys. La justícia espanyola l'acusa d'un presumpte delicte de desobediència (pel qual no s'enfronta a penes de presó) però la detenció podria entrar en contradicció amb la seva immunitat com a eurodiputada.

Què diu Puigdemont? En una atenció als mitjans de comunicació des de les instal·lacions del Parlament Europeu, ha declarat que:

  • "A una persona amb immunitat no se la pot detenir si no ha comès cap delicte flagrant. Espanya ha vulnerat la immunitat d'una eurodiputada i la presidenta [del Parlament Europeu] Metsola no pot mirar cap a un altre costat o donar-los la raó com ha fet sempre. Vull que actuï amb imparcialitat".
  • "La immunitat no és un caprici, sinó que busca evitar els abusos dels estats. Ha posat en contradicció les costures de l'Estat espanyol, deixant en evidència les seves mancances democràtiques. A una persona amb immunitat no se'l pot detenir si no ha comès cap delicte flagrant".

Què diu Comín? 

  • "Demà hi ha ple i, d'acord amb la seva immunitat, ha de ser al Parlament demà. El jutge Llarena estarà creant un xoc amb la legalitat europea i s'estarà insubordinant al dret europeu si no li permet venir dimecres".
  • "És una detenció il·legal. Ella té totes les immunitats: la de desplaçament, que mai no va estar aixecada perquè no es va demanar el suplicatori, i les altres dues que ens van ser tornades". 

Sobre els Mossos: Durant la seva intervenció, Comín ha assenyalat la policia catalana i Puigdemont ha evitat carregar-los de responsabilitat.

  • "Els Mossos han executat una ordre il·legal del jutge Llarena, que és incompatible amb el dret europeu", en paraules de Comín.
  • "Són els últims responsables d'aquesta decisió, ho és Llarena, que ha demanat que siguin els Mossos i no la Guàrdia Civil qui la detingués. Són corresponsables, però l'autor intel·lectual d'aquesta vulneració de drets és Pablo Llarena", ha matisat l'expresident.

A més: Ambdós han descartat que el moviment de Ponsatí obri les portes a la seva tornada. "La situació processal de la consellera i la nostra és molt diferent. Ella ha aprofitat la revisió del seu cas que descarta l'empresonament", han conclòs.

D'on venim: L'eurodiputada ha travessat la frontera francoespanyola sense lliurar-se a les autoritats. A primera hora de la tarda, ha ofert una roda de premsa en què ha defensat que "el jutge Llarena no és competent" i que "haurà d'atendre's a les conseqüències" si era detinguda, cosa que ha passat uns instants després.