Política
Clara Ponsatí
Foto: Clara Ponsatí | Quique Garcia / EFE
Exili

Ponsatí: "El jutge Llarena no és competent, haurà de fer front a les conseqüències"

Temps de lectura: 2 minuts
Clara Ponsatí
Foto: Clara Ponsatí | Quique Garcia / EFE

L'eurodiputada Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts a Catalunya travessant la frontera francoespanyola sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l'exili.

Per què és important? Amb la recent reformulació de la causa del 'procés' al Suprem, Ponsatí s'exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó.

  • Llarena ha rebutjat processar-la de moment pel nou tipus agreujat de desordres públics, com volien la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Què ha dit? En una roda de premsa, Ponsatí ha explicat el seu retorn i ha dit que no ha vingut a fer "cap pacte amb l'Estat, sinó a denunciar la persecució sistemàtica dels nostres drets".

  • "El jutge Llarena no és competent. Ha deixat clar que això, tant li fa. Aquesta és una vulneració més. Si em detenen, haurà de fer front a les conseqüències, com sempre ha passat a Europa", ha valorat.
  • "Els Mossos com a policia estan obligats a respectar la llei. Ells i els seus superiors sabran si una ordre de detenció contra una eurodiputada que té immunitat és una ordre que ells volen executar", ha dit Ponsatí. preguntada sobre els Mossos i el conseller d'Interior.
  • "La meva tornada ve condicionada perquè ara la meva persecució és per desobediència, i això no comporta presó", ha explicat Ponsatí.

Què esperar? Preguntada sobre el seu lloc de residència, Ponsatí assegura que seguirà enfocada en les seves tasques d'eurodiputada, de forma que seguirà residint a Brussel·les. Així i tot, ha declarat que "estima" Barcelona i que viatjarà sovint a la capital catalana. 

  • Tampoc no ha avançat quina serà la seva estratègia si la policia la deté per fer-la declarar davant del jutge: "Si em detenen, decidirem com reaccionar".

En detall: Ponsatí ha presentat el web estatdedret.cat, un projecte en què assegura que porta mesos treballant, i que és "un inventari de la persecució nacional contra Catalunya".

  • L'eurodiputada ha indicat que el portal ha registrat 1.000 casos de suposada vulneració des de 2003 fins a 2023.

Context: Ponsatí ha tornat a Catalunya després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena revisés l'acusació contra els líders independentistes encara no jutjats en la causa de l'1-O arran de la derogació de la sedició.

  • Ponsatí només estava acusada d'aquest delicte, a diferència de l'expresident Carles Puigdemont, l'eurodiputat Toni Comín i l'exconseller Lluís Puig, que s'enfronten a un delicte de malversació.
Categoria: Política
Etiquetes: Junts Tribunals