Política
Clara Ponsatí
Foto: Clara Ponsatí | ACN
Tribunals

L'exconsellera Ponsatí demana al jutge Llarena anul·lar l'ordre de detenció

Actualitzat: Dilluns, 16 de gener de 2023. 19:37
Clara Ponsatí
Foto: Clara Ponsatí | ACN

L'exconsellera Clara Ponsatí ha demanat per escrit al jutge Pablo Llarena que anul·li l'ordre de detenció que el magistrat del Tribunal Suprem manté contra ella.

Per què és important? Clara Ponsatí, junt amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, podrien tornar a Catalunya sense enfrontar-se a penes de presó pel seu paper en el procés.

Què en sabem? 

  • La defensa de l'eurodiputada de Junts ha presentat aquest dilluns 16 de gener un recurs contra la decisió del jutge instructor del procés de processar-la per un delicte de desobediència.
  • Després del canvi en el Codi Penal, Llarena ha descartat intentar jutjar-la per sedició i només tracta de fer-ho per desobediència. És per això que Ponsatí assegura que es tracta d'una imputació "de cop" i que la seva detenció seria il·legal.
  • A més, sempre segons la defensa de l'eurodiputada de Junts, fa més de cinc anys que el Tribunal Constitucional li va ordenar que no seguís endavant amb el seu paper durant el procés i, per tant, el delicte de desobediència li imputa hauria prescrit.
    • L'article 131.1 del Codi Penal estableix que un delicte que no comporta pena de presó ni llargs períodes d'inhabilitació caduquen als cinc anys. Fa cinc anys i quatre mesos dels fets de setembre del 2017.

Què diuen? 

  • La defensa de l'exconsellera retreu a Llarena que hagi dictat "en contra d'una eurodiputada que gaudeix d'immunitat i sense sol·licitar l'aixecament d'aquesta una ordre nacional de detenció per un delicte pel qual mai no ha estat processada i que, en cas d'intentar-ho ara, resulta que es trobaria prescrit".
  • "El fet innegable de no haver estat processada mai pel delicte de desobediència impedeix ara, de cop i sense anestèsia, tractar d'imputar-li un nou delicte com seria, per a ella, el de desobediència", diuen els advocats.

Context: El jutge Llarena no ha pogut trobar l'encaix de l'antic delicte de sedició amb el nou tipus penal de desordres públics agreujats. Per això, ha canviat el processament de sedició (delicte castigat amb entre 10 i 15 anys de presó i inhabilitació) per un de desobediència, que no està castigat amb presó sinó amb una multa de tres a 12 mesos i inhabilitació de sis mesos a dos anys.

  • En el nou auto de Llarena, s'especifica que la detenció de Rovira i Ponsatí es farà per prendre'ls declaració pel delicte de desobediència i no trepitjaran la presó.

Previsions: La mateixa Ponsatí ha assegurat recentment que tornarà a Catalunya "el més aviat possible". "Tinc immunitat i no m'haurien de detenir, però certesa al 100% no en tenim", ha admès fa poc en ser preguntada per les conseqüències de tornar a Catalunya sense presentar-se davant del Tribunal Suprem per respondre pel presumpte delicte que li imputen.

Per acabar: El recurs de reforma insta al tribunal a ordenar "sense cap tipus de dilació" a la policia de l'Estat que deixi sense efecte l'ordre nacional de detenció. També que renunciï al suplicatori que va demanar al Parlament Europeu per tenir via lliure per actuar contra ella.

Seguirà ampliació...