Política
Pedro Sánchez
Foto: Pedro Sánchez | Eduardo Parra / Europa Press
Eleccions Generals 2023

El programa electoral del PSOE exclou la taula de diàleg, la immersió i Rodalies

Temps de lectura: 3 minuts
Pedro Sánchez
Foto: Pedro Sánchez | Eduardo Parra / Europa Press

Les propostes del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals del 23-J no contemplen la taula de diàleg, tampoc cap punt tracta la immersió lingüística, ni la crisi de Rodalies.

Per què és important? Aquestes són tres qüestions primordials per a la política catalana, tal com s'ha encarregat de traslladar-li el president del Govern, Pere Aragonès, al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a les diverses reunions que han mantingut per normalitzar les relacions. Tanmateix, els socialistes han decidit obviar-les al seu programa del nou mandat.

Els motius: El principal motiu rere l'exclusió d'aquests temes de la seva proposta de govern és que PSOE considera "superada" la "situació de ruptura" i la "greu crisi constitucional motivada pel procés independentista a Catalunya". S'hi menciona que l'aposta del partit és per una "Espanya plural".

Sobre l'independentisme: El PSOE posa en relleu que el govern del seu partit "ha afrontat amb valentia" el conflicte i "ha treballat per recuperar la convivència i construir un projecte de país on tinguin cabuda tots els territoris".

  • I assegura que "el nombre de persones contràries al marc constitucional ha caigut de manera abrupta a Catalunya, tal com demostren les enquestes realitzades per organismes com el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya".

Llei de cohesió territorial: La formació de Pedro Sánchez considera que "la cogovernança és el millor instrument per renovar l'esquema de relacions entre les comunitats autònomes i l'Estat".

  • Afirma que les administracions públiques formen part "d'un sistema que vetlla per la protecció de l'interès general" que ha de funcionar "de manera harmònica i coordinada".
  • Proposen, en aquesta línia provar una 'Llei de cohesió territorial i foment de la col·laboració'.

El català a l'escola: Aquest tema no està recollit en cap punt del programa electoral socialista. Només fa algunes referències a les llengües cooficials en una afirmació: "El castellà i les llengües cooficials són uns recursos d'enorme valor i potencial que hem de cuidar, potenciar i aprofitar com a llegat per al benestar de les següents generacions, obrint opcions i oportunitats als nostres joves".

Rodalies: Un altre gran tema de reivindicació a Catalunya és el mal funcionament del servei de trens de Rodalies. En aquest sentit, no apunta al traspàs de competències com es demana des de fa anys a Catalunya, però sí que menciona especialment la necessitat de millorar el servei en aquest territori.

  • "Ens comprometem a millorar la inversió en la xarxa convencional i a augmentar les inversions per a la millora en la infraestructura i els serveis", apunta.
  • Promet que "ampliarà" les xarxes de Rodalies per "arribar a més àmbits" amb "noves línies i estacions accessibles amb una renovació integral de les instal·lacions i del parc mòbil ferroviari".

Finançament: El PSOE aposta també a aprovar un nou sistema de finançament autonòmic durant el primer any de la legislatura.