Política
La Maria i l'Òscar
Foto: La Maria i l'Òscar | La Directa
Espionatge

El fals romanç d'una policia infiltrada a l'esquerra independentista: "Això és tortura"

Temps de lectura: 4 minuts
La Maria i l'Òscar
Foto: La Maria i l'Òscar | La Directa

La Maria I.T és una agent de la Policia Nacional, però durant 3 anys va aconseguir que tot el seu entorn s'empassés la seva implicació i activisme en l'esquerra independentista de Girona. La dona, que ara té 30 anys, va manipular i seduir l'Òscar per aconseguir apropar-se fins a la primera línia dels moviments populars i assemblearis. Aquesta és la seva història. 

Per què és important? La Directa publica aquest divendres l'última infiltració del cos policial en entitats i organitzacions vinculades a l'independentisme i l'ambient llibertari de Catalunya. "És la quarta espia descoberta de la promoció del 2019",subratlla el digital. 

Què en sabem? La Maria va arribar el maig de 2020 des de Palma de Mallorca i va construir les primeres amistats. 

 • Abans, el 2017 va començar la seva formació com a policia a l'acadèmia d'Àvila. Després, la Comissaria General d’Informació del CNP la va seleccionar per assignar-li una missió a la ciutat de Girona.
 • Quan arriba a la ciutat es presenta amb el nom fals de Maria Perelló Amengual.
 • Amb 27 anys, es va matricular al Grau d’Educació Social de la Universitat de Girona (UdG).
 • Una de les primeres passes com a infiltrada va ser la participació a la Tancada per Drets, una mobilització que reivindicava “pa, sostre, papers i treball” pels migrants menors no acompanyats.
 • L'activista va participar en protestes dels sindicats d'habitatge i va aconseguir estar present en una reunió dels advocats Montserrat Vinyets i Benet Salellas, on es definia l’estratègia de defensa del cas 21 Raons, un cas judicial contra 21 independentistes per tallar les vies del tren el 2018, entre ells l'Òscar.
 • Una barbacoa al seu pis de lloguer al carrer Portal Nou va ser clau en la seva infiltració. Allí coneixeria l'Òscar, que va caure enamorat de la jove. El noi és germà d'una de les primeres amigues de la Maria. 

Què diu l'Òscar? És un dels líders de l'activisme independentista i antifeixista de la ciutat. És un dels 21 acusats pel tall de les vies del tren l'1 d'octubre de 2018, el primer aniversari del referèndum. Des que ha descobert la identitat real de la seva parella, "l'amor de la meva vida", només fa uns dies, es troba en estat de xoc.

 •  “Va ser ella qui em va convidar i després d’un creuament de mirades de seguida vam connectar. La Maria des d’aleshores em va donar alguns dels millors moments de la meva vida, me’n vaig enamorar”, recorda entre llàgrimes. 
 • “La Maria m’ha enganyat a mi, a la meva germana, a la meva mare, al meu pare i a tot el meu entorn. Això és tortura, és un nivell inimaginable de tortura”, relata indignat i consternat.
 • “Li vaig donar el millor de mi i m’estava espiant pel que faig i pel que penso”.. Tota la seva família ha anat coneixent la veritat els darrers dies i no se’n saben avenir.

En profunditat: Tots dos van mantenir una vida en parella, fins al punt de començar a viure al pis de lloguer de la Maria. Van anar de vacances en furgoneta a Astúries i Catalunya Nord, entre altres viatges.

Què diuen? Ja coneixem les primeres reaccions davant la nova infiltració de la Policia Nacional. El president d'Òmnium, Xavier Antich, l'ha criticat amb duresa: 

 • "Per l'Estat és més perillós l'antifeixisme que el feixisme. Nova infiltració policial del ministeri de Marlaska a l'independentisme".
 • "El ministeri de l’Interior utilitza les estratègies més fastigoses per infiltrar-se a moviments que defensen drets col·lectius. Fins i tot s’ha infiltrat a l'Escola Guillem Agulló i al (Re)voltes, dos projectes d’Òmnium que treballen per enfortir la societat i fer front a l’extrema dreta".
 • "Fins a on està disposat a arribar el ministre Marlaska per atemorir i reprimir a la dissidència política?".