Política
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | ACN
Esquerra Republicana

Junqueras, convençut que Catalunya i Euskadi tombaran la monarquia amb un referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat "convençut" que Catalunya i Euskadi tombaran la monarquia espanyola en un referèndum simultani als dos territoris: "Tothom sap que el farem".

Per què és important? Esquerra i EH Bildu volen unir forces per forçar a l'Estat espanyol a fer un referèndum d'autodeterminació que derrocarà la monarquia espanyola i assolirà la independència de Catalunya i Euskal Herria.

Què ha dit? En l'acte central de la campanya d'ERC per les eleccions del 23 de juliol, Junqueras s'ha mostrat "especialment orgullós" d'estar "convençut" que la independència i la república arribaran després d'un referèndum que es vol fer, i que "tothom sap que es farà conjuntament" als dos països.

  • Junqueras ha subratllat que ja es va tombar la monarquia el 1868 i el 1931, i que catalans i bascos ho tornaran a fer. Al seu torn, el cap de files d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha fet una crida a pintar el mapa de l'Estat del "color de l'esquerra independentista" a Catalunya i Euskadi per enviar un missatge a Europa. El líder abertzale ha afegit que així es derrotarà el "bloc reaccionari" espanyol.

D'altra banda: Junqueras ha afegit que no té "cap por" a un govern format per PP i Vox, i ha argumentat que ja han governat "altres vegades".

  • El president d'ERC ha subratllat que l'única diferència és que ara es presenten amb dues candidatures separades, i abans amb la mateixa. "No ens fan gens de por perquè ja els vam derrotar el 2004 i el 2018", ha conclòs en referència als governs del PP de José María Aznar i Mariano Rajoy.

En profunditat: ERC i EH Bildu es presenten en coalició al Senat per les eleccions generals. Les dues formacions fan "un pas més" en la seva aliança i "projecte comú" i s'uneixen sota el nom 'Esquerres per la independència'.