Política
Ada Colau en una entrevista a 8TV
Foto: Ada Colau en una entrevista a 8TV | 8tv
Política

Oberta una causa penal contra Colau per trencar les relacions amb Tel Aviv

Temps de lectura: 2 minuts
Ada Colau en una entrevista a 8TV
Foto: Ada Colau en una entrevista a 8TV | 8tv

Una jutgessa ha obert una nova causa penal contra Ada Colau per trencar les relacions entre Barcelona i Tel Aviv, com ha avançat elDiario.es.

Per què és important? Es tracta de la segona investigació en curs a l'exalcaldessa pel decret aprovat a finals de la seva legislatura. Aquest cas, a diferència del primer, es tracta per la via penal i pot tenir conseqüències més greus: la inhabilitació.

Què en sabem? La querella admesa a tràmit la va interposar l'advocat Francesc Jufresa i argumenta que la decisió conté un delicte de prevaricació, i l'atribueix tant a Colau com al seu responsable de Justícia Global i Cooperació Internacional.

  • També es va admetre a tràmit la denúncia interposada davant la Fiscalia per l'Associació i Comunicació sobre Orient Mitjà, una entitat en defensa d'Israel.
  • Segons el publicat a elDiario.es, l'entitat va reclamar que s'aturés el decret de l'Alcaldia de suspensió de relacions entre ciutats, però la jutgessa no el va aturar.

Què diu? Segons l'acusació, el text del decret de Colau inclou "tota classe d'inventives antisemites". També, va assegurar que Israel era un estat racista, i de "règim militar i autocràtic que encarna el denominat 'colonialisme sionista'".

  • Aquesta afirmació es basa en el fet que Colau qualifica d'"apartheid" el que viu la població palestina a Israel. 

D'on venim? Aquesta denúncia se suma a la llista de querelles i denúncies presentades contra Colau i altres membres del seu govern, totes elles arxivades o en fase d'instrucció.

  • El mateix advocat, Jufresa, de fet, ja s'havia querellat contra Colau per peatonalitzacions de la ciutat, que també veia delictives.

Context: Quan Colau va trencar relacions amb Tel-Aviv va viure un dels moments més polèmics de la seva etapa final com a alcaldessa. 

  • Va aprovar el decret posant fi a un acord d'amistat que va signar l'any 1998 l'aleshores alcalde Joan Clos.
  • Els Comuns es van recolzar en una iniciativa de Prou Complicitat, amb més de 4,000 firmes i l'adhesió de 80 entitats, que demanava posar fi a aquesta relació com un senyal.
  • Inicialment, es va tractar d'una suspensió de les relacions amb Israel en considerar que l'estat violava els dictàmens de Nacions Unides en el seu tracte al poble palestí.