Política
El líder del PSOE al país vasc, Eneko Andueza
Foto: El líder del PSOE al país vasc, Eneko Andueza | EFE/Miguel Toña
Investidura

El PSOE basc proposa un Estat federal per encaixar Catalunya i Euskal Herria

Temps de lectura: 2 minuts
El líder del PSOE al país vasc, Eneko Andueza
Foto: El líder del PSOE al país vasc, Eneko Andueza | EFE/Miguel Toña

Enmig de les negociacions que està emprenent la coalició PSOE-Sumar amb l'independentisme per buscar el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, el líder dels socialistes bascs, Eneko Andueza, ha posat sobre la taula la proposta d'un Estat federalista per encaixar Catalunya i Euskal Herria.

Per què és important? El PSOE necessita els vots d'ERC, Junts, EH Bildu i PNB per reeditar la presidència.

En profunditat: En una entrevista a Onda Basca, el líder del Partit Socialista Espanyol a Euskal Herria ha proposat una reforma de la Constitució per encaixar l'independentisme.

  • Andueza ha argumentat que l'Estat espanyol s'ha d'encaminar cap a un model territorial federal, descentralitzat, que "s'ajusti més a la situació que es viu" amb "una Carta Magna més adaptada als temps".

Què ha dit? "Tots hem de ser conscients que tenim una Constitució que no permetrà fer res del que exigiran algun dels partits nacionalistes", ha reblat en al·lusions a les exigències de Junts de demanar un referèndum d'independència.

  • En aquest sentit, ha argumentat que "és millor viure junts, amb un model territorial que permeti viure en concòrdia".
  • Tot i això, Andueza ha criticat ERC i Junts per reclamar un referèndum, ja que "han de ser conscients del que es juguen a Catalunya".
  • "Ara existeix una pau social i política a Catalunya que és positiva per a la societat. Intentar tensar o utilitzar la situació política per a extorquir tampoc els donaria massa rèdits polítics. Abocar-nos a unes noves eleccions tindria un cost molt important per al nacionalisme català i no crec que estiguin en disposició de jugar a la ruleta russa", ha finalitzat.